Alig két héttel ezelőtt adta Balázs Fecó utolsó koncertjét, Radics Béla egykori legendás helyén - vele zenélt Kosik Kristóf, az Origónak emlékezik barátjára

BALÁZS Ferenc, Balázs Fecó
Budapest, 2020. június 19. Balázs Fecó Kossuth-díjas énekes-zenész, aki az Emberi Méltóságért kitüntetést vehette át kiemelkedő művészi teljesítménye és közéleti szerepvállalása elismeréseként az Emberi Méltóság Tanácsa elnökétől Budapesten 2020. június 19-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
November 7-én Balázs Fecó a RockForradalom koncerten együtt zenélt Kosik Kristóffal. A legendás zenész a Taurusban használt, eredeti Hammondjánál ült, Kosik Kristóf pedig Radics Béla gitárján játszott. A Taurus együttes dalait adták elő Radics Béla legendás helyén, a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban. Kosik Kristóf azt mondja, akkor még teljesen jól volt Balázs Fecó.
Vágólapra másolva!

Amikor Kosik Kristóf pár nappal később meghallotta, hogy Balázs Fecó kórházba került koronavírussal, összeszorult szíve.

- mondta.

Azonnal megértette, hogy vele adta az utolsó koncertjét, és a Taurus nóták voltak az utolsók, amelyeket eljátszott a rockzenész.

A sikeres ügyvéd, Kosik Kristóf, aki kiváló zenész is, 2004-ben ismerte meg Balázs Fecót, amikor Som Lajossal és Váradi (Vadölő) Lászlóval azt tervezték, hogy összehoznak egy Taurus és Radics Béla emlékkoncertet.

- mondta, majd hozzátette, hogy 2017-ben viszont újra találkoztak és akkor már azt tervezgették, hogy valamit kellene csinálniuk közösen. 2019-ben előkerült Radics Béla gitárja, amit megszerzett a gitáros, idén pedig Balázs Fecó Hammondját is megvette tőle. Azt, amin a Taurusban játszott.

- tette hozzá szomorúan Kosik Kristóf, aki azt mondja, azért nem jártak össze, nem bennfentes, de nagyon jóban voltak.

- magyarázta, majd arról beszélt, hogy egy

végtelenül szerény, csendes embernek ismerte meg, olyannak, aki mindemellett teljesen tisztában van a saját képességeivel,

és azzal, amit letett a magyar rockzene asztalára. Nemcsak a Taurussal, a Korállal is.

- magyarázta, majd arra terelődött a szó, hogy Kosik Kristóf szerint egy "elképesztő generációba" tartozott a koronavírusban meghalt Balázs Fecó.

Balázs Fecó Kossuth-díjas énekes-zenész, aki az Emberi Méltóságért kitüntetést vehette át kiemelkedő művészi teljesítménye és közéleti szerepvállalása elismeréseként az Emberi Méltóság Tanácsa elnökétől Budapesten 2020. június 19-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Kosik Kristóf azt is elmesélte, hogy amikor Balázs Fecó meglátogatta a szívműtétje után, és ő megkérdezte, mit ihat, a zenész azt mondta, egy pohár bort, mert az még belefér. A gitáros gondosan bekészítette neki azt a fajtát, amiről a telefonban megegyeztek. Aztán, amikor megérkezett hozzájuk, úgy döntött, inkább rövidet iszik és sört. Nem is egyet. Jót nevettek.

- emlékezett vissza, majd azt is hozzátette, hogy

nagyon kevés olyan ember van a világon, és szerinte Fecó ilyen volt, hogy ha összedörzsöl két szálat vagy faágat, vagy csoszog, akkor is zenél.

- mondta, majd végül hozzátette, nagyon fáj neki, hogy Balázs Fecó nem tartja be az ígéretét, nem játszik már, és nem kerül fel a Radics Béla életműlemezre.