A technikumokban jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles képzések - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Mint írták, az új képzési forma lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezzék. A program keretében nemcsak a közép- és felsőfokú oktatási tartalmak, hanem a duális képzés összehangolására is lehetőség nyílik. Így a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak - tájékoztatott a minisztérium.

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre,tudatta a tárca.

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekreFotó / Getty Images

Egy fiatal akár 16 éves korától valódi vállalati környezetben szerezzen gyakorlatot, jusson saját jövedelemhez és végül felsőfokú végzettséghez is.

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak.

A diákok számára az okleveles technikusképzés tudatosan tervezhető életpályát, kiszámítható munkalehetőséget, a gazdálkodó szervezetek számára pedig hatékonyabb utánpótlási, toborzási eszközt jelent- fogalmaztak a közleményben.

A közleményben idézték Pölöskei Gábornét, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkárát: az új lehetőség magasabb szintű tudást és egyenes utat biztosít a felsőoktatásba. Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is.

A képzési forma Budapesten és 12 vidéki városban fűzi szorosabbra a szakképzési intézmények és az egyetemek együttműködéseit - tette hozzá a helyettes államtitkár.