Csütörtökön a tömegközlekedésben és a megállókban 11, míg az üzletekben 38 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszk helytelen viselése, vagy annak hiánya miatt – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy egyesek ismert emberek nevével élnek vissza, és próbálnak koronavírus elleni álgyógyszereket eladni. 

Kiss Róbert az Operatív Törzs pénteki online sajtótájékoztatón kiemelte: csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 235, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 8994 ember ellen intézkedtek a rendőrök.

Itt vannak a rendőrségi intézkedési számok

A tízezer lakosúnál nagyobb település közterületén – az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési kötelezettség megszegése miatt – 186 ember ellen intézkedtek csütörtökön. Közülük 30 embert figyelmeztetésben részesítettek, 86-at helyszíni bírsággal sújtottak, 70-et pedig feljelentettek. 

A tömegközlekedésben és a megállókban 11, míg az üzletekben 38 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszk helytelen viselése, vagy annak hiánya miatt. 

Senki ne dőljön be a csalóknak, akik ismert emberek nevével és arcával próbálnak hamis szereket eladniFotó: Csudai Sándor - Origo

Az üzletek, vendéglátóhelyek, szolgáltatók korlátozott nyitvatartását, illetve az egyes létesítmények nyitvatartási tilalmát is ellenőrizték. Csütörtökön egy létesítményt, míg november 11 óta 77 üzletet és vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen szabálytalanságok miatt. 

Csütörtökön 283 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt.  Összesen 6786 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 61 rendőri intézkedés történt. 18 622 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 8722 újat rendeltek el csütörtökön, és összesen 49 549 zárlat van hatályban.

A gyorstesztek is benne vannak az adatokban 

6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4364 főre emelkedett. A gyógyultak száma 52 126 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat Galgóczi Ágnes, az Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. 

Eddig 1 601 203 tesztet végeztek el. A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható.

A vérkészítmények fontosságára hívta fel a figyelmet a szakember, és kiemelte a vérplazma-terápia hasznosságát, amely a betegség súlyossá válását előzheti meg. Köszönetet mondott a donoroknak. Emellett csalók veszélyére figyelmeztetett, akik Müller Cecília, Zacher Gábor vagy Csókay András nevével visszaélve koronavírus-gyógyszereket árulnak az interneten. 

Előfordul, hogy enyhe tünetekkel átesik egy idős ember a betegségen, de volt száz év feletti beteg is, aki felgyógyult a súlyos fertőzésből is – mondta kérdésre.