Orbán Viktor: Előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd koronavírus elleni védőoltást

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem egészen érthető, hogy miért kell komolyan venni Soros szavait, ha amerikai állampolgár, és semmilyen befolyása nem lehet európai kérdésekre - mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben ki kell tartani. Szólt arról is, hogy várhatóan jövő héttől lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra. 
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök csütörtökön a lengyel kormányfővel tárgyalt. Ezzel kapcsolatban kiemelte,

Orbán Viktor szerint éket szeretne verni az unió a közép-európai országok szövetsége, együttműködése közé. Magyarország meg fogja védeni nemzeti szolidaritását, szuverenitását, keresztény életmódját, nagy perspektívát lát a közép-európai államok együttműködésében. – Együtt könnyebben válunk erősebbé, ez egy új perspektíva, időt vesz igénybe, de egy új történelmi folyamat a következő tíz évben – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Magyarország meg fogja védeni nemzeti szolidaritását, szuverenitását, keresztény életmódját Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szabadságunk a tét

Ahhoz, hogy az EU válságkezelő alapja és a költségvetés el legyen fogadva, a magyar és a lengyel szavazat nélkülözhetetlen.

A miniszterelnök kiemelte, világossá kell tenni, hogy Sorosnak nem lehet szava európai politikai kérdésekben. – Már öt éve meg akarta büntetni azokat, akik nem engedik be a migránsokat, ezt az elvet Brüsszel is átvette. Aki nem fogad be migránsokat, az szerintük nem lehet jogállam. Mi ezt visszautasítjuk, nem volt helyes, hogy például a németek engedtek ennek a nyomásnak - mondta Orbán Viktor.

Nemet kell mondani a multikulturalizmusra

A kormányfő kiemelte, hogy hazánknak ezeréves történelme van az ügy kapcsán, eddig sem változtatott az álláspontján, ami továbbra is az, hogy Magyarország a magyaroké. „Jobb lett volna, ha Európa az európaiaké marad, de úgy látom, ez nincs így. Magyarországon azonban ez így marad" – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szintén aláhúzta, hogy semmiképpen se nyugatosodjunk úgy, hogy átvesszük a multikulturális társadalmat. „Brüsszelben fordítva ülnek a lovon, amikor azt gondolják, hogy a bevándorlás a megoldás. A mi álláspontunk, hogy ez maga a probléma" – fogalmazott. Orbán Viktor szerint

a fő kérdés a közép-európai térségben, hogy ne legyünk bevándorlóország.

„Amikor egy országban 8–10 százalék lesz a bevándorló, keresztény kultúrkörön kívül érkezők száma, akkor nem lehet ezt visszafordítani" – fejtette ki.

Orbán: Az egészségügy állni fogja a sarat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nekünk nem az együttélés kérdését kell megoldanunk, hanem azt, hogy miként kerüljük el azt a kényszert, hogy olyanokkal éljünk együtt, akikkel nem akarunk – tette hozzá.

Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a Project Syndicate nem hozta le a Sorosnak címzett válaszcikkét, csak annyit mondott: „Ez a baloldali sajtószabadság".

Az egészségügy állni fogja a sarat

Orbán Viktor úgy fogalmazott, két csatatér van most: a kórházak és az iskolák. „A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük. A kórházakban nincsenek biztató jelek, most mindenkit kitartásra biztatok, mivel a korlátozásokból még két hét van" - mondta. Összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is, de az egészségügy állni fogja a sarat - húzta alá a miniszterelnök.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták.

Levélben és interneten lehet majd regisztrálni - mondta a kormányfő. Fontos, hogy csak Magyarországon ellenőrzött és engedélyezett oltóanyag kerülhet forgalomba.

Orbán Viktor a karácsonyi intézkedésekről azt mondta, hogy Nyugaton többen bezárnának a síszezonban. Arra kérte az embereket, hogy ne fizessenek be nyugati síutakra, mert nem fogják tudni beváltani azt, itthon pedig komoly karanténkövetkezményekkel kellene számolni.

- zárta a kormányfő.