Az őszi és téli időszakban kétnaponta meghal valaki lakástűzben

Tűz, lakástűz, Soroksári út, 2019.03.17.
Vágólapra másolva!
Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de

naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák megelőzhetők lennének.

Idén már 5950 lakástűz volt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, és 87-an haltak meg tűz miatt, 72-en a saját otthonukban. A csaknem 6 ezer lakástűzben 102 400 négyzetméter épített terület semmisült meg.

Illusztráció Forrás: Origo

Karácsonyhoz közeledve arra hívták fel a figyelmet, hogy most hétvégén egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítik ki az emberek az otthonukat.

Az a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét

- hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem, hozzátéve: tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Idén, november 24-én Gádoroson már lakhatatlanná vált egy nyolcvan négyzetméteres családi ház a korán meggyújtott adventi koszorú miatt.

A katasztrófavédelem szerint nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell: a koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, a függönyre, az ablakkeretre.

A legbiztosabb megoldás az, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül - hangsúlyozták.