Történelmi siker az elmúlt tíz év nemzetpolitikája, hiszen az elmúlt században nem volt olyan évtized, amikor ilyen töretlen lett volna a nemzetpolitika előmenetele - fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Potápi Árpád János elmondta, hogy az idei esztendő a nemzeti összetartozás éve, ezért is döntöttek amellett, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére megrendezik a Magyar Állandó Értekezletet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács ülését. Az államtitkár elmondta, hogy a csütörtöki online értekezleten a Demokratikus Koalíción kívül minden magyarországi parlamenti párt és az összes határon túli magyar politikai párt képviseltette magát. A diaszpóra tanács ülésére 90 tagszervezetet hívtak meg, közülük 83 szervezet vett részt a rendezvényen.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén 2020. november 26-ánForrás: MTI/Miniszterelnökség/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A fórumok egyhangúlag elfogadták, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve legyen - mondta.

A járványhelyzet miatt a fórumok programjainak nagy része az online térbe költözött, néhányat pedig nem tudtak megtartani - jelezte, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben kezdeményezett programokat a jövőben is mindenképpen szeretnék folytatni,  ezért is lesz 2021 a nemzeti újrakezdés éve - tudatta az államtitkár. Potápi Árpád János rámutatott: a 2010 óta tartó radikális nemzetpolitikai változás révén oktatás, kultúra, sport, gazdaság és média tekintetében már egy egységes Kárpát-medencei térről beszélhettünk.

Orbán Viktor is köszöntötte a résztvevőket

Orbán Viktor kormányfő közösségi oldalán osztott meg egy videót csütörtökön, amelyben köszöntötte a Máért és a Diaszpóra Tanács résztvevőit. Furcsa év az idei, érdekes módon esnek egybe egymástól látszólag különböző dolgok. Trianoni diktátum 100 éves évfordulója és egy világjárvány. Mind a kettő próbatétel  - mondta a miniszterelnök.