Több mint négyezer orvost, medikust, rezidenst és ápolónőt készítettünk fel átképzéssel a koronavírus elleni küzdelemre - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában.

Az egészségügyi dolgozók átképzésével elegendő szakember lesz Magyarországon ahhoz, hogy átjussunk a koronavírus-járvány mostani kritikus időszakán. Persze ennek a feltétele az, hogy a szigorító intézkedéseket betartsuk, és mértéken felül ne terheljük túl az egészségügyi rendszert - mondta Kásler Miklós.

Már tavasszal elindult az a szakmai átképzési program, amely során az egészségügyi dolgozók megismerkedhettek a covidos teendőkkel - emlékeztetett a miniszter, majd kitért az átképzés részleteire is: a program egyik része a digitális oktatás volt,  a másik formája pedig a járványkórházakba való kirendelés, a gyakorlati képzés. 

A vakcinafejlesztésekről és az újonnan érkezett orosz oltóanyagról elmondta: számunkra az a lényeges, hogy elérhető közelségbe került, hogy megismerhetjük a vakcina hatásait, hatékonyságát. A vakcinafejlesztés rendkívül kecsegtető és reményteljes,  de ezeket a reményeket realizálni is kell. Tudnunk kell, hogy az oltóanyag valóban hatékony, és azt is tudnunk kell, hogy a mellékhatások előfordulása elenyésző.

Soros György követeléseivel kapcsolatban megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy az üzletember elvégezte volna az orvosi egyetemet vagy virológiai szakképesítése lenne - mondta a videóban.