A kúria elutasította a tíz éve történt vörösiszap-katasztrófa miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt három felelős vezető felülvizsgálati kérelmét - írja a Magyar Nemzet.

Emlékezetes, a táblabíróság jogerős ítéletével az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatójának büntetését  két és fél évről négy év börtönbüntetésre súlyosbította  közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodási rendjének megsértése miatt.

A másodrendű vádlott, D. József Bálint, a cég egykori műszaki igazgatója büntetését két évről három évre, az ötödrendű vádlott, D. József a cég egykori hidrátgyártás üzemvezetőjének felfüggesztett büntetését pedig két és fél év végrehajtandó börtönbüntetésre súlyosbította, szintén közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodási rendjének megsértése miatt.

Kolontár a vörösiszap-katasztrófa után 2010 októberébenFotó: Hajdú D. András - Origo

A felülvizsgálati eljárásban az egykori vezetők védői az ítélet törvényességét támadták, továbbá a megismételt elsőfokú eljárás módját. Beadványukban a három elítélt felmentését vagy hatályon kívül helyezést, új eljárás lefolytatását kérték.

Mindhárman maradnak börtönben - írja a lap.