Varga Judit igazságügyi minisztert tüntették ki vasárnap Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjjal, az ünnepségen kiemelték a politikus kiállását a közép-európai értékekért.

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter. A köszöntőbeszédben kiemelték: Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Aláhúzták: a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként, Varga Judit sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel-magyar barátságot.

Varga Judit igazságügyi miniszterForrás: Facebook

Varga Judit felszólalásában hangsúlyozta, hogy Waclaw Felczak történészprofesszor, második világháborús futár a magyarok számára az a példakép, aki a 20. század viszontagságos történelmének kihívásaira egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ. A lengyel-magyar barátságnak ez a legendás apostola egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt mind a fasiszta és a kommunista rendszerekkel. Még halálában is a magyar történelemre emlékezetet minket - utalt a miniszter arra, hogy a Waclaw Felczak 1993. október 23-án halt meg, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.

A politikus kijelentette: hiszi, hogy a díj elismerése mindannak, ami az ezeréves barátság során közös a lengyelekben és a magyarokban, annak, amiben mindannyian hiszünk, egy szuverén nemzetekre épülő, sokszínű és erős Európában, ahol a társadalom alapja a család, a kereszténység és a konzervatív értékek.Az online bejelentkező Varga Judit nevében a díjat Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet vette át. A DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap védnökségével a Custos Virtutum elismerést a Felczak intézet tanácsa idén második alkalommal ítélte oda, a tavalyi kitüntetett Marek Jedraszewski krakkói érsek volt.

A DoRzeczy hetilapnak adott, vasárnap a kurier.plus/hu honlapon magyar változatban is kiadott interjúban Varga Juditot az uniós költségvetési vitáról is megkérdezték. "Az úgynevezett jogállamisági kérdések feszegetése egy jól felépített politikai fegyver, amely bármikor bármilyen országgal szemben bevethető" - reagált a miniszter.

Leszögezte: a média sokszínűségéről, a különböző jogintézmények hatékonyságáról vagy szabadságfokáról bármikor bárkivel el lehet vitatkozni. Ha azonban ezek a viták a globális liberális média és az átláthatatlan utakon keresztül finanszírozott, nem kormányzati szervezetek által felnagyítva történnek, akkor egy átlagos médiafogyasztó úgy gondolhatja: nem a terrorizmus, az illegális migráció vagy a gazdaság talpra állítása a valódi probléma, hanem az, hogy mennyire sokszínű a magyar vagy a lengyel média - jelentette ki.

A DoRzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki a Felczak-intézet hírportáljának elmondta: Varga Judit azon emberek közé tartozik, akiknek bátorságuk van "nemcsak saját maguk, hanem más államok szuverenitása nevében is szembemenni az árral". Lisicki szerint ennek a bátorságnak jelenleg sok uniós politikus híján van. "Úgy néz ki, mások azt gondolják: ha már akadt két olyan bátor államférfi - utalt Lisicki a lengyel és a magyar miniszterelnök által az uniós költségvetés kapcsán képviselt álláspontra -, ők inkább kivárják, milyen is lesz az eredmény".