4,4 millió forintra büntették az Országgyűlésben krumplival hadonászó Jakab Pétert

Vágólapra másolva!
4,4 millióra büntette meg az Országgyűlés Kövér László házelnök javaslatára a botránypolitikust, Jakab Pétert. A Jobbik elnökének az elmúlt években csak botrányos ügyei voltak az Országgyűlésben. A mostani büntetését azért kapta, mert egy zsák krumplival hadonászott Orbán Viktor miniszterelnök közelében.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlésben ma határoztak a képviselők Kövér László házelnök azon javaslatáról is, amely több mint 4,4 millió forinttal csökkentette Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetőjének tiszteletdíját a házszabályi rendelkezések megsértése miatt.

Egy zsák krumplival támadt Jakab Péter Forrás: Kocsis Máté/Facebook

Mint arról korábban beszámoltunk, Jakab Péter október 19-én egy zsák krumplival erőszakoskodott a parlamentben. Jakab Péter szánalmasan, nevetségesen viselkedett, amikor felszólalása után oda akart vinni egy zsák krumplit a miniszterelnöknek, de a kormánypárti politikusok ebben megakadályozták. A parlament alelnöke akkor külön figyelmeztette is a Jobbik politikusát, aki ráadásul a járványügyi szabályokkal sem foglalkozott: úgy ment oda Kocsis Mátéhoz, hogy nem vett fel maszkot (rajta kívül ezt mindenki megtette), valamint a távolságot sem tartotta.

Az a Jakab Péter volt ezúttal annyira bátor, aki október 12-én nem mert bemenni a parlament ülésére a szerencsi időközi választás súlyos baloldali veresége után. Félt szembesülni a kudarccal, továbbá így esélye sem volt arra, hogy európai módon esetleg gratuláljon a kormánypártok győztes jelöltjének.

Obszcén szavak és viselkedés

A Jobbik elnöke egyébként a parlamenti felszólalásaiban rendre obszcén szavakkal támadja a kormánypárti politikusokat, emiatt gyakran el is veszik tőle a szót.

Még nem pártelnökként, hanem frakcióvezetőként emlékezetes akciója volt, amikor 2019 novemberében – miközben az Országgyűlés a parlament működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot vitatta meg – beült Orbán Viktor székébe.

Jakab Péter botrányaitól volt hangos az Országgyűlés az elmúlt években Forrás: MTI/Illyés Tibor

Antiszemita botrányok

A parlamenti botrányok mellett Jakab Péternek több súlyos antiszemita botránya is volt az elmúlt években. Az egyik legerősebb megnyilvánulása az a nyílt levél volt, amelyet Köves Slomó ortodox rabbinak címzett még 2014-ben. Az EMIH jelenlegi vezetője élesen bírálta a Jobbik szélsőséges politikáját. "Ne tévedjen tehát: az Ön pártja Önt is összeírná. Ahogy a Jobbik szellemi ősei az Ön őseit is összeírták" - írta többek között a vallási vezető. A jobbikos politikus képtelen volt elviselni a kritikát, és színtiszta antiszemita gondolatokat fogalmazott meg.

  • "Elítéljük azt is, hogy a zsidó megmondóemberek a magyar nemzet egészét teszik felelőssé a zsidó holokausztért, elvárva azt, hogy honfitársaink olyan bűnökért is bűnhődjenek, amelyeket nem követtek el, sőt nem is éltek akkor, amikor azokat elkövették."
  • "Itt lenne végre az ideje annak is, hogy a magyarországi zsidóság és különösen annak vezető rétege magába szálljon."
  • "Hogyan jutott oda, és abban milyen saját felelőssége van, hogy önmagát szinte teljes egészében azonosította a baloldallal és a liberalizmussal, vagyis azzal a politikával, amely rendre beletapos a magyarság érdekeibe és értékeibe."

Volt azonban a levélnek ennél is durvább része, mégpedig a befejezés:

A MAGYAR NEMZET SEMMIVEL SEM TARTOZIK A ZSIDÓSÁGNAK. SE BŰNBÁNATTAL, SE JÓVÁTÉTELLEL. HA ÖN NEM ÍGY GONDOLJA, AKKOR ÉN IS AGGÓDOM. EGYSZERŰ HONPOLGÁRKÉNT. MAGYARKÉNT A MAGYAROKÉRT

- írta Jakab Péter.

Pár nappal nyílt levelét megelőzően az Alfahír nevű pártlapnak nyilatkozott annak apropóján, hogy Vona őt kérte fel a Jobbik miskolci polgármesterjelöltjének a legutóbbi önkormányzati választáson. Ezen rendkívül durva megjegyzéseket tett: "... a médiában mást sem hallunk: hogyan akarják zsidó megmondóemberek készpénzre váltani a holokausztot. Lássuk be, nekik óriási felelősségük van abban, hogy ma a magyar társadalom jelentős része úgy érzi: nem azért kell emlékeznünk a holokausztra minden áldott nap, hogy ne fordulhasson elő még egyszer, hanem azért, hogy ne felejtsünk el fizetni érte" - mondta Jakab. Szerinte éppen ezért ezek a zsidó vezetők generálják azokat az előítéleteket, amelyekre hivatkozva aztán újabb és újabb antiszemitizmus elleni milliós programokat hívhatnak életre.

"Akkor, amikor az embereket számlák és hitelek fojtogatják, érthető, ha mindezt a magyar társadalom nem akarja finanszírozni" - tette hozzá.

Nagyon durva antiszemita kijelentései is voltak Jakabnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Izrael élen jár a magyar érdekek megsértésében"

A jobbikos politikus nemcsak a "zsidó megmondóemberek", hanem Izrael ellen is kikelt. Miután egy amerikai kongresszusi albizottsági meghallgatáson Fellegi Tamás, a Fidesz volt minisztere a Jobbikot nyíltan romaellenes, antiszemita pártnak jellemezte, a jobbikos szóvivő azt felelte, pártjában "építő és romboló egyénekre osztják a társadalmat, arról pedig nem tehetnek, hogy a cigányság jelentős része az utóbbi kategóriába sorolható, Izrael pedig élen jár a magyar érdekek sértésében".