A magyarok nagy többsége elégedett Orbán Viktor munkájával

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2020. október 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Holnaptól Orbán Viktor lehet a leghosszabb ideig hivatalban lévő magyar kormányfő, ezzel megdöntheti Tisza Kálmán rekordját. Egy, a Magyar Nemzetben közzétett felmérés szerint a magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, hogy „inkább elégedett" Orbán Viktor munkájával. A Nézőpont Intézet elemzése alapján a 2013 óta rendszeresen feltett kérdésre a naptári évek végén még a migrációs válság elleni védekezés után sem válaszoltak ennél többen pozitívan.
Vágólapra másolva!

Előreláthatóan mintegy ötszáz nap múlva lesznek a parlamenti választások Magyarországon, ha Áder János a 2018-as választásokhoz legközelebbi időpontra, 2022 virágvasárnapjára írja ki a voksolást. A parlamenti választás egyben miniszterelnök-választás is, ezért fontos a hivatalban lévő kormányfő munkájával való elégedettség kérdése. 2020 végén

a választókorú magyarok 59 százaléka jelezte, hogy elégedett Orbán Viktor munkájával, s ez érezteti a baloldali miniszterelnök-állítás nehézségét

írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása alapján, amely november 24. és 25. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült.

A cikkben kiemelik, hogy a koronavírus tizedik hónapjában mért elégedettségi adat kimagasló, az elmúlt évtizedben az év végi mérések nem mutattak hasonlót. 2013 végén is sokan, a magyarok mintegy fele (49 százaléka) volt elégedett a kormányfő munkájával. Nem meglepő módon a következő évben kétharmados győzelmet tudott ünnepelni a Fidesz–KDNP. 2014-ben év végén a politikai napirendet a baloldal uralta, főként az internetadó és az ennek kapcsán kialakuló tüntetések voltak a média fókuszában. Ezzel is összefügg, hogy 2014. november végén 39 százalékos volt a kormányfő munkájával való elégedettség - emlékeztetnek a cikkben.

Orbán Viktor népszerűség-kutatás, Nézőpont Intézet Forrás: Magyar Nemzet

Mint írják, a mélypontot új csúcs követte:

a migrációs válságra adott kormányfői választ a társadalom túlnyomó többsége támogatta, így a miniszterelnök munkájával való elégedettségi mutató már az 50 százalékot is meghaladta 2015 végére (53 százalék).

Egy évvel később a 2014 végihez hasonlóan alakult az elégedettségi mutató (40 százalék), de a választásokat megelőző év végére ismét javulás állt be (50 százalék). A magas elégedettségi mutató a kampány kezdetén kulcsszerepet játszott a 2018-as harmadik kétharmados felhatalmazás megszerzésekor. 2018 óta tovább emelkedett a kormányfő munkájával való elégedettség mértéke.

2019 végén a felnőtt magyarok 52, most novemberben pedig már 59 százaléka nyilatkozott pozitívan Orbán Viktor teljesítményéről.

Ez természetesen nem független a koronavírus-járványtól és a vírus elleni védekezés hatékonyságától, sőt az első hullám során még ennél magasabb szinten is volt a kormányfő elégedettségi indexe. A magyarok 59 százalékos elégedettségi szintje bőven meghaladja a Fidesz–KDNP népszerűségét és várható választási eredményét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer

Orbán Viktor a járvány tavaszi kezdete óta világossá tette, hogy most a koronavírus elleni védekezés a legfontosabb. A kormány sorra hozta meg azokat az intézkedéseket, amiknek köszönhetően Magyarország európai viszonylatban is az egyik legjobban védekező ország lett. Jól átgondolt rendszer alapján zajlott a kórházak felkészítése a járványra, a szükséges eszközök, így a lélegeztetőgépek beszerzése, és így zajlik most a vakcina beszerzése is. Ezzel párhuzamosan

a kormány gazdaságélénkítő döntéseket is hozott, nem hagyta magukra azokat, akik a koronavírus miatt elveszítették a munkájukat vagy más módon kerültek nehéz helyzetbe.

Mindezek összességének köszönhető a miniszterelnök népszerűsége, ahogy annak is, hogy személyesen is részt vesz az Operatív Törzs ülésein, ellátogatott kórházba, ahol koronavírussal fertőzött betegeket kezeltek, továbbá idősek otthonába is ellátogatott, amik a járvány gócpontjai voltak.