XXI. Század Intézet: Orbán Viktor korszakalkotó politikus

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. november 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) az EU-csúcs előtt a Karmelita kolostorban 2020. november 19-én. Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön tartanak videokonferenciát, melynek fő témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a magyar történelem leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke lehet, a héten haladja meg kormányzati összideje a mindenkori rekordtartóét, Tisza Kálmánét (14 év, 144 nap) - erről írt elemzést a XXI. Század Intézet. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, aki immár negyedik ciklusa félidejénél is túl jár, 1998 és 2002 között kormányozta először Magyarországot, majd 2010-től kezdve egymás után háromszor nyert kétharmados parlamenti felhatalmazást.

Miniszterelnöki teljesítménye abból a szempontból is egyedülálló, hogy egymás után kétszer választották újra.

Sőt: kormányfői éveit számolva összesen lassan másfél évtizede Orbán Viktor vezeti Magyarországot, ami egyben azt is jelenti, hogy a rendszerváltoztatás óta eltelt harminc évnek már-már a felét az ő kormányzása határozta meg. A magyar miniszterelnök ezzel a politikai teljesítménnyel olyan nagy történelmi nevekkel állítható párhuzamba, mint Franklin Delano Roosevelt, Helmut Kohl, Charles de Gaulle vagy Margaret Thatcher. A korszaképítéshez ugyanakkor elengedhetetlen a kulturális élet dominálása, ezen a téren további teendők vannak - írja a XXI. Század Intézet.

A teljes cikket IDE kattintva tudják elolvasni.

A Nézőpont friss felmérése szerint a magyarok 59 százaléka mondta azt a koronavírus elleni küzdelem tizedik hónapjában, hogy elégedett Orbán Viktor munkájával.