A Graboplast 317 millió forintos állami hozzájárulással 837 millió forintot fektet tatabányai üzemébe - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján, Tatabányán.

Szijjártó Péter a fejlesztés jelentőségét és az állami támogatást a vállalat piaci eredményeivel magyarázta.
A Graboplast több mint száz országban értékesít, márpedig a kivitel a magyar gazdaság számára különösen fontos szempont. A tatabányai üzem bővítése az exportnövelés mellett a 139 helyi munkavállaló jövőjét is garantálja - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint készülni kell a nemzetközi folyamatok átalakulására, a termelés ugyanis nem fog mindenütt a járvány előtti módon folytatódni. A piaci résekért világszerte új verseny kezdődik, és azok érnek majd célba, akik most fejlesztenek, hiszen a külföldi hírek ma még bezárásokról és leépítésekről szólnak - hangsúlyozta a miniszter.

A győri Graboplast Zrt. tatabányai üzeme (korábbi felvétel).Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar tulajdonú Graboplast Győrben, Kecskeméten és Tatabányán összesen négy gyárat működtet és majdnem 650 munkavállalót foglalkoztat - olvasható a vállalat honlapján.

A tavalyi 18 milliárd forintos nettó árbevételből több mint 15 milliárd forintot külföldi értékesítésekből értek el.

2018-ban a cég forgalma meghaladta a 17 milliárd forintot, amiből az exportértékesítés majdnem 14,5 milliárd forintot tett ki. Az adózott eredmény az elmúlt 2 év során jelentős mértékben nőtt, 135 millió forintról 283 millió forintra.