16 oktatási intézményben fertőtlenít a honvédség - írta a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

A héten újabb 16 oktatási intézmény fertőtlenítését végzi el a honvédség a koronavírus-járvány elleni védekezés során - közölte a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka, amikor a katonák végrehajtották Budapesten a kőbányai Aprók Háza Óvoda biológiai mentesítését. 

A Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonái a kőbányai Aprók Háza Óvoda biológiai fertőtlenítése előtt 2020. december 1-jénForrás: MTI/Balogh Zoltán

Miklovich János emlékeztetett arra, hogy a honvédség már a járvány első hullámától kivette a részét a járvány elleni védekezésből. Az idősotthonok és szociális intézmények fertőtlenítése mellett határbiztosítási feladatokat láttak el, illetve ellenőrizték a tranzitforgalmat is. Ugyanakkor - folytatta - a honvédség a járvány második hullámában is megtesz mindent a magyar emberek védelme érdekében.

Ezért az idősotthonok és szociális intézmények mellett, október végéig 59 oktatási intézményben végeztek fertőtlenítést, több mint 350 ezer négyzetméternyi területen. A munkálatokban 109 katona vett részt - sorolta. Továbbá a honvédség feladata kiegészült a kórházak biztosításával is, segítve az egészségügyi személyzet munkáját - tette hozzá.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Arról is szólt, hogy az óvodában öt ózongenerátorral végzik az intézmény biológiai mentesítését. A berendezések elpusztítják a levegőben és a felületeken lévő vírusokat, baktériumokat - ismertette az ezredes. Azt is közölték, hogy a járvány első hulláma idején 1129 idősotthon és szociális intézmény fertőtlenítését végezte el a honvédség, az elmúlt időszakban pedig újabb 30 idősotthont jelölt ki az országos tisztifőorvos ismételt fertőtlenítésre.