4436 pozitív esetet tárt fel az országos ágazati tesztelés egy hét alatt, miközben összesen 181 506 tesztet végeztek el a tesztcsapatok a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók körében. A pozitivitási arány 2,44 százalék, ami hasonló a szlovákiaihoz - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Az elmúlt héten lezárult a célzott csoportos tesztelés első köre – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár a keddi tájékoztatón. Hozzátette, a teszt önkéntes volt, de nagyobb részvételi arányra számítottak. 181 ezer dolgozó teszteltette magát. A gyorsteszteléseken kivizsgáltak alig 2,44 százaléka bizonyult koronavírusosnak. 

A bölcsődei dolgozók vettek részt a legtöbben a tesztelésen. Közülük alig 2 százalék bizonyult pozitívnak. A szociális intézményekben közel 24 ezer dolgozót teszteltek, a pozitív esetek pedig a 4 százalékot sem érték el – emelte ki. 
Akik pozitívnak bizonyultak, kötelességük volt jelezni azt a háziorvosuknak, és mihamarabb elhagyniuk az intézményt. Munkájukhoz csak akkor térhetnek vissza, ha bemutatnak három negatív koronavírustesztet 

- mondta az államtitkár.

A várthoz képest alacsonyabb volt az érdeklődés az országos célzott tesztelésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Több álhírt is cáfoltak

A napokban megjelentek olyan hírek, hogy akik nem vettek részt a tesztelésen, azok nevét feljegyezték, és a következő időszakban különböző retorzióra számíthatnak. Ez egy álhír! 

Akik nem vettek részt az önkéntes tesztelésben, azok semmilyen hátrányban nem részesülnek - jelentette ki György István, aki elmondta, hogy a célzott tesztelés második fázisa is elkezdődött, melynek során az államigazgatásban részt vevők és az ügyfélszolgálatban dolgozók tesztelését végzik el. Hozzátette, az is álhír, hogy azoknak, akik részt kívántak venni a tesztelésen, órákat kellett étlen, szomjan várakozniuk, hogy rájuk kerüljön a sor.

A tesztelést végző csapatok órákkal előbb értesítették az intézményeket arról, pontosan mikor érkeznek, így időben fel tudtak készülni. Az államtitkár megköszönte mindazoknak az erőfeszítését, fáradozásait, akik részt vettek a célzott, csoportos tesztelésen.

Új gyorstesztet vizsgálnak

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a tesztelési eredmények a koronavirus.gov.hu kormányzati weboldalon is elérhetők lesznek. Hozzátette, a tesztelések egy részét PCR a másik felét antigénalapú gyorstesztekkel végezték el. Míg az első hullám elején csak PCR-teszteket végeztek, a második hullám idején sokkal több antigénalapú gyorstesztet végeznek el, mivel ezek sokkal gyorsabban kimutatják az eredményt.

3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 221 073 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 4977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, a halottak 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília.

Folytatódik az országos célzott tesztelésForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az elmúlt időszakban tájékoztatást kaptak olyan gyorstesztről is, ami az influenzát különíti el a koronavírustól. Ezekről a tesztekről egyelőre csak információt gyűjtenek, hogy kiderítsék, mennyire hatékony. Ha ténylegesen használhatónak bizonyul, akkor a koronavírus elleni harcban Magyarországon is alkalmazni fogják a közeljövőben ezt a fajta gyorstesztet 

- mondta a tisztifőorvos.

A 48. heti szennyvízminták eredményei alapján Miskolcon csökkent, Szombathelyen viszont nőtt a koronavírus szennyvízben kimutatott örökítőanyaga.

Hamarosan megjelenik a weboldal (vakcinainfo.gov.hu), ahol jelezni lehet az igényt a koronavírus elleni vakcinára – mondta Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

Négy üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes a rendőrség legfrissebb adatait közölte:

  • 233 esetben intézkedtek a rendőrök, mert nem viselték, vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 2 személlyel szemben intézkedtek, mivel a tömegközlekedésen nem viseltek maszkot.
  • 4 üzlet bezárásáról hoztak döntést a rendőrök, mert azok nem tartották be a járványügyi adatokat.
  • 18 778 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantént.
  • 6179 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.

Lehet gyűjtéseket szervezni

Semmi sem akadályozza a jótékonysági gyűjtéseket, aki gyűjt, viseljen kesztyűt, ha leveszi, szappannal, alaposan, gyakran mosson kezet, használjon kézfertőtlenítőt. A holmikat tároljuk 48 óráig! Ezt követően nyugodtan csomagolhatók a dolgok és továbbíthatók - mondta kérdésre Müller Cecília. 

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a WHO közölte a fertőzőképesség körülményeit, ezek alapján él a szabály, hogy ha valaki enyhe tünetekkel, otthon vészeli át a fertőzést, és három napja tünetmentes, letelt a 10 napja karanténban, nem veszélyes már.  Aki viszont sérülékeny csoportba menne vissza dolgozni, ott bár ugyanígy érvényes a szabály, el kell végezni náluk a tesztet, és ha pozitív az eredmény, akkor újra tesztelni kell, illetve otthon maradni. Ha 21 nap eltelt, és ilyen szituációval nézünk szembe, hogy hol pozitív, hol negatív valaki, akkor gyógyultnak tekinthető, már nem fertőz. Ahol súlyosan zajlik a betegség, ott egyértelmű, hogy a klinikus és a háziorvos jelenti ki, mikor gyógyult egy beteg.