A december 6-i romániai parlamenti választáson a tét, hogy mekkora lesz a magyar érdekképviselet súlya - mondta napirend előtti felszólalásában Zsigmond Barna Pál, a Fidesz képviselője kedden az Országgyűlésben. Az ülésen szó volt a koronavírus-járvány elleni védekezésről is. 

Ahhoz, hogy az őshonos magyar kisebbségek ne legyenek kiszolgáltatva, szükséges, hogy minél jobban szerepeljenek a magyar politikai erők az utódállamokban - mondta Zsigmond Barna Pál. A Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában közölte, hogy a december 6-i romániai parlamenti választáson a tét, hogy mekkora lesz a magyar érdekképviselet súlya. Szólt arról is, hogy felháborító, hogy a kárpátaljai magyarságot folyamatos zaklatások érik.  A határon túli magyarok semmi önként felajánlott jóra nem számíthatnak, csak az összefogás erejével érhetnek el eredményeket. 

Völner Pár, az IM államtitkára válaszában azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc "kőkeményen beleállt" a kettős állampolgárság elleni kampányba, és azóta is folyamatosan gyűlöletet szítanak a határon túli magyarokkal szemben. Szólt arról is, hogy nem lehet az újaktól sem jóra számítani, mivel a Momentum a magyar jelöltek ellen kampányolt a romániai választáson. Az a legfontosabb, hogy akár Erdélyben vagy a Vajdaságban a magyarok válasszanak saját képviselőket, akik képesek az érdekeiket képviselni. 

Völner Pál: Fontos a minél erősebb határon túli magyar érdekképviseletFotó: Szabó Gábor - Origo

Talajvesztés

A keresztény örökség elutasítása mindig talajvesztéssel jár, és ma is ennek vagyunk a tanúi - mondta Latorcsai János. A KDNP képviselője szerint a nyugati civilizáció elvesztette a hitét, és jó példája ennek karácsony ünnepe. Karácsonyt nemcsak kiüresítik, hanem néhány magát progresszívnek való politikus magát Jézust is feladja.  Ma már nem kerül újságok címlapjára, ha valahol keresztények tucatjait gyilkolják meg - tette hozzá. 

Orbán Balázs válaszában azt közölte, hogy nehéz időszakon vagyunk túl, de már most látszik, hogy a magyar emberek jól vizsgáznak. A Miniszterelnökség államtitkára szerint egyszerre van velünk a járvány valósága és a vakcinára való várakozás. Az adventi várakozás emlékeztetet minket arra, hogy milyen erőt jelent a keresztény érték a mai világban.  

Gyurcsány-listára akar kerülni a Jobbik

Ön korábban kiállt a Soros-egyetem és a genderszak mellett, és feljelentette saját kollégáit az Európa Tanácsnál - mondta Schanda Tamás Brenner Kolomannak (Jobbik).  Önök pár éve még uniós zászlót égettek, és idiótának nevezték azokat, akik ellen a politikai közösségük létrejött - tette hozzá az ITM államtitkára. Valójában a Jobbiknak egyetlen célja van, hogy felkerüljenek a Soros által finanszírozott Gyurcsány listára - mondta Schanda.  Az európai kormányfők júliusban megegyeztek, és ehhez tartjuk magunkat, miközben Soros György emberei az EP-ben kezdeményezték a korábbi megállapodás felmondását.  

Gyurcsányék eladósították az országotForrás: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsányék adósrabszolgaságba taszították az országot

Önnek van bátorsága, hogy a Gyurcsány-párt képviselőjeként megpróbálja kioktatni államadósságról, munkanélküliségről és gazdasági növekedésről a polgári-nemzeti kormányt – így reagált Schanda Tamás Varju László (DK) felszólalására.  Nincsen még egy párt az országban, akik a politikai programjuk részévé tegyék, hogy elvegyenek egyhavi bért a tanároktól, az orvosoktól és az ápolóktól - mondta az ITM miniszterhelyettese. Önök felvették az IMF-hitelt, és adósrabszolgává tették az országot – tette hozzá. Mindezek mellett álhírek gyártásával mindent megtesznek annak érdekében, hogy akadályozzák a koronavírus-járvány elleni védekezést – mondta Schanda.

Hónapok óta várja az ország, hogy az ellenzék segítsen a mostani helyzetben, és ne kamuvideókat és álhíreket gyártson – így reagált Rétvári Bence Demeter Márta (LMP) felszólalására. Az Emmi államtitkára szerint több nyugati országban már nem tudják ellátni az adott államban a betegeket és más országba kell vinni őket. Nálunk nem fekszenek a folyosókon a betegek, és a szállodákat sem kellett átalakítani fekvőbeteg-intézménnyé – tette hozzá.

Elképesztő busztender Budapesten

Rengetegen szurkoltak azért, hogy ennek a kormánynak, és ennek az országnak ne sikerüljön eredményeket elérni, de a magyar választók mondják ki a végső szót – mondta Dömötör Csaba Tordai Bencének (Párbeszéd). A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint  nagyon sokat elmond az ellenzékről, hogy most is a 2022-es kampányon jár az eszük, és nem a járvány elleni védekezésen.  Önök nem az egymás közötti gátakat, hanem az eleiket építették le – tette hozzá. Az államtitkár szerint a baloldal most is a megszorítások politikáját folytatja az önkormányzatoknál, miközben "Gyurcsány adóbűnöző ügyvédje" továbbra is milliós megrendeléseket kap. Dömötör felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten egy olyan céget bíztak meg a busztenderrel, aminek még alkalmazottja sincsen.

Ön mindig a családon belüli erőszakról beszél, és úgy tünteti fel, mintha a család egy olyan intézmény lenne, ahol mindig bántalmaznak valakit - így reagált Völner Pál Gurmai Zita (MSZP) felszólalására. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint az elmúlt években nagyon sok fejlesztés történt a menedékházak és krízisközpontok területén. Természetesen megpróbáljuk megelőzni ezeket a jelenségeket - tette hozzá.