A kormány azt kéri az Európai Uniótól (EU), hogy kezdje újra a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Thaifölddel, Malajziával és a Fülöp-szigetekkel - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután részt vett az EU-s és a délkelet-ázsiai külügyminiszterek konferenciáján.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a világjárvány nyomán felgyorsultak azok a változások, amelyek új időszámítást indítottak a világgazdaságban és a világpolitikában.
"Ezek a változások elhozták a lehetőséget arra, hogy a kelet és a nyugat együttműködését a kölcsönös tisztelet és közös érdekek alapján megerősítsük. A magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy a világkereskedelem minél szabadabb és minél tisztességesebb legyen  - emelte ki.  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, hogy ezért ratifikálták elsőként az EU szabadkereskedelmi megállapodásait Szingapúrral és Vietnammal.

Szijjártó Péter jelezte, a világgazdaság elmúlt jó néhány évének legjelentősebb fejleménye volt a délkelet-ázsiai országok megállapodása a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének létrehozásáról, amely újabb lehetőségeket biztosít az exportorientált magyar gazdaság számára is.