A főváros baloldali vezetése megint magyarázkodni próbál a kamubusz-tenderrel kapcsolatban

Vágólapra másolva!
Páratlan közleményt adott közre szerda délután a BKV: a tömegközlekedési cég kommunikációs részlege egyszerre próbálta megmagyarázni, hogy a busztenderen nem a közbeszerzési szabályok figyelmen kívül hagyásával (inkább áthágásával) választották ki a nyertes céget, és hogy egy tiszta eljárást követően miért szabadultak meg a nyertestől rekordgyorsasággal. Nem volt könnyű helyzet, a nem kis ellentmondást nem is sikerült feloldani.
Vágólapra másolva!

A közlemény abszurditását már a címe is mutatja: "jogszerű volt a BKV közbeszerzési eljárása, de a szerződés felmondása megtörtént". Magyarán a korrupciógyanúba keveredett cég érvelése szerint egy tökéletesen jogszerűen kiválasztott cégtől szabadult meg. A gondolatmenet olyannyira erősen bukdácsol, hogy rögtön a legelején össze is omlik.

Hiába az országos botrány, a főváros baloldali vezetése kitart amellett, hogy a tömegközlekedési cég különös gondossággal, a legapróbb részletekre is odafigyelve választotta ki a CR-FACILITIES Vagyongazdálkodó Zrt.-t, ami

Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata volt élettársának offshore hátterű cége.

Mint írják, "a BKV Zrt. Felügyelőbizottsága elvégezte a vizsgálatot a hat használt autóbusz bérlése tárgyában kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban". Még arról is beszámolnak: vizsgálatuk során arra jutottak, hogy minden a legnagyobb rendben ment, betartották a hatályos közbeszerzési törvény és a végrehajtására vonatkozó rendeletek előírásait, és még az átláthatóságot is biztosították. Majd mindennek tetejében azt is kijelentették, hogy a társaság a legkedvezőbb ajánlatot adó gazdasági társasággal kötött szerződést.

Ennek ellenére, pillanatok alatt meggondolták magukat, és kihátráltak a szerződésből. Ha a cég kiválasztásakor minden rendben volt, minden a jogszabályok szerint történt, akkor miért kellett felmondani velük a szerződést? A BKV szerda délután erre is megpróbált választ adni.

Kalandos BKV-magyarázkodás Forrás: Facebook

Persze, a Karácsony Gergely által felügyelt cég érvelése ezer sebből vérzik:

  • a CR-FACILITIES Vagyongazdálkodó Zrt. annak a Leisztinger Tamásnak az érdekeltségébe tartozik, aki a 2010 előtti baloldali kormányok alatt lett milliárdos oligarcha;
  • a milliárdos üzletember történetesen annak a Tüttő Katának volt hosszú évekig az élettársa - és gyermeke apja -, aki főpolgármester-helyettesként felügyeli a BKV körüli ügyeket;
  • a nyertes CR-FACILTIES többségi tulajdonosa egy ciprusi székhellyel bíró offshore cég, az Agrina Holdings tulajdonában van;
  • arról nem is beszélve, hogy a győztes cég nemhogy buszok bérbeadásával nem foglalkozott eddig, de még csak nem is létezett akkor, amikor a BKV közbeszerzési eljárása elindult;
  • sőt, hét nappal az ajánlattételi határidő lejárta előtt jegyezték be a győztesnek kihozott vállalkozást;
  • ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKV egy, a saját kiírási feltételeik szerint is alkalmatlan céggel nyerette el a közbeszerzést, teljesen jogszabályellenesen.

Kérdések Karácsonyhoz

A fővárosi tömegközlekedési cég magyarázkodó közleménye arra vezethető vissza, hogy a Magyar Nemzet megírta egy, a birtokába jutott dokumentum alapján, hogy a BKV már megkötötte a kamu (offshore) céggel a buszbérlési szerződést.

"Melyik állítás az igaz? Főpolgármester, még egyszer, szó szerint: "A BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, a BKV felszólítása nyomán a cég még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak." Ehhez képest itt az aláírt szerződés. Valaki hazudik..." - reagált Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéseiért felelős államtitkár a történtekre.

"Már nemcsak Tüttő Kata, hanem Karácsony Gergely is hülyének nézi a budapestieket!" - így reagált a budapesti Fidesz-KDNP frakció. Mint írták: a főpolgármester azt ígérte, hogy a BKV nem köt szerződést a Leisztinger-féle, offshore hátterű kamucéggel, amely ennek ellenére mégis kötbért fizet, mert nem tudja határidőre teljesíteni a buszbérlési vállalását. "Főpolgármester úr, ugye nem gondolja, hogy ezt bárki is elhiszi magának?" - tette fel a kérdést a budapesti Fidesz.