Három családszervezettel - az Egyszülős Központtal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE), és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetőivel - egyeztetett a családokért felelős tárca nélküli miniszter a koronavírus-járvány okozta kihívásokról és a jövőbeli tervekről.

Novák Katalin szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy az egyeztetésen biztosította Nagy Annát, az Egyszülős Központ vezetőjét, hogy az örökbefogadás a jövőben is lehetséges lesz azoknak az egyedülálló szülőknek, akik biztosítani tudják a gyerek biztonságos fejlődését. A miniszter továbbá tudatta, hogy emellett azokról a javaslatokról egyeztettek, amelyek hosszú távon is biztosítják, hogy az egy szülővel nevelkedő gyerekek még jobb életkörülmények között nőhessenek fel. Hozzátette, hogy a gyerekeiket egyedül nevelő szülők kettő helyett állnak helyt, ezért is kell rájuk és családjukra fokozottan figyelni. Hangsúlyozta, hogy a kormány ebben a jövőben is partnere lesz a szervezetnek.

A rendkívüli járványhelyzet különösen nehéz helyzetbe hozta azokat a családokat, ahonnan hiányzik az egyik szülő....

Közzétette: Novák Katalin – 2020. december 1., kedd

Ismertette, hogy kiemelt témaként jelent meg a tartásdíjak kérdése is. Ugyanis Magyarországon több mint százezer gyerekhez nem jut el a bíróság által megítélt tartásdíj, ami több szempontból is nehézséget okoz a családoknak.

A közlemény szerint Kardosné Gyurkó Katalinnal, a NOE elnökével megállapodtak abban, hogy stratégiai megállapodást kötnek a további együttműködés erősítéséért. A NOE elnöke kezdeményezte, hogy 2021-ben az Erzsébet-táborokban három generáció is együtt nyaralhasson, mivel a járvány miatt alig volt lehetőségük a családoknak együtt lenni a nagyszülőkkel. A miniszter támogatja a kezdeményezést, ha a körülmények lehetővé teszik azt.

A közleményben azt is olvashatjuk, hogy Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnökeivel, Skrabski Fruzsinával és Vígh Józseffel a Családbarát egyetem stratégiáról tárgyaltak, amelynek célja, hogy a fiataloknak már felsőoktatási hallgatóként lehetőségük legyen a gyerekvállalásra, ha úgy szeretnék.