Hamarosan mobilapplikáción keresztül is lehet majd jelentkezni az önkéntes és ingyenes védőoltásra. Kizárólag Magyarországon bevizsgált, biztonságos és hatékony oltóanyag kerül az orvosokhoz - írja a Ripost.

A mobilapplikációs megoldás egyszerű és gyors. Azt írja a lap, hogy információik szerint egy díjmentesen letölthető mobilalkalmazás segíti majd az igényfelmérést és a tömeges oltás megtervezését, megszervezését. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi vakcinát szerez be Magyarország, s azokkal hány helyszínen, milyen körülmények és ütemezés szerint oltják majd be az orvosok az embereket.

A 60 évnél idősebbeket levélben is értesítik

A Ripost szerint a 60 évnél idősebbeket levélben is tájékoztatja majd a kormány a védőoltásról és az azzal kapcsolatos lehetőségeikről. Így első kézből kapnak majd hiteles információkat azok, akik járványügyi szempontból kifejezetten veszélyeztetett korúak.

A címzettek maguk dönthetnek majd arról, hogy kívánnak-e élni az oltás lehetőségével.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Csak biztonságos oltóanyagot kaphatunk

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem  – közölte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Miközben az Európai Unióból is érkezhetnek oltóanyagok Magyarországra, hazánk előrehaladott tárgyalásokat folytat több keleti vakcinagyártóval. A cél, hogy minél előbb hazánkban bevizsgált, hatékonynak és biztonságosnak tartott oltást kaphassanak a magyar emberek a koronavírus ellen - írja a lap.

Már most is a fertőzés elleni védekezést segíti egy mobilapplikáció

A kormány által fejlesztett VírusRadar nevű applikációt már százezernél is több ember használja, mely díjmentesen tölthető le. Az alkalmazást a felhasználók védelmére és a koronavírus megállítására tervezték. Ha egy felhasználó megfertőződik, akkor az alkalmazással jelezhet a szakembereknek. Utóbbiak pedig értesíthetik azokat a felhasználókat a fertőzés-veszélyről, akik kockázatosnak ítélt időt töltöttek a Covid-beteg közvetlen közelében. Az alkalmazás ugyanis vezeték nélkül, úgynevezett Bluetoothon keresztül gyűjti be a felhasználók egymáshoz való térbeli és időbeli adatait - olvasható a Ripost oldalán.