Jövő héten dönt a kormány, hogy milyen szabályok lesznek karácsonykor

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, ünnep, advent, karácsony, család, Budapest, 2020.11.30.
Vágólapra másolva!
A cél az, hogy működjön az oktatás, ehhez szükséges a preventív magatartás – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az Operatív Törzs tájékoztatóján, és hozzátette, három hónap telt már el a tanítási évből.
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs jelenleg 383 óvodában egy-egy csoportot érintően (13 százalék), és 191 óvodában (6 százalék) rendelt el rendkívüli szünetet. 122 általános iskola van, ahol rendkívüli szünetet hirdettek a fertőzöttek miatt – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs szerdai online tájékoztatóján. A múlt héten zajlottak a célzott tesztelések az oktatási intézményekben. Az óvodai és általános iskolai dolgozók nagyjából 70 százaléka vett részt.

A tesztek 97 százaléka lett negatív. A kevés pozitív teszteredmény pedig azt mutatja, hogy a járvány lassan stabilizálódni kezd

- tette hozzá.

A második héten arra kérik a pedagógusokat, hogy aki még nem tette, az vegyen részt a tesztelésen. Maruzsa Zoltán kiemelte, a céljuk az, hogy működjön az oktatás, ehhez pedig továbbra is szükséges a preventív intézkedések betartása. Hamarosan indul a középfogú írásbeli vizsga. A vizsgákat januárban szigorú megelőző intézkedések mellett fogják megtartani. Tehát a belépéskor lesz lázmérés, illetve egy teremben maximum 10 gyerek lehet jelen – hangsúlyozta.

Jövő héten dönt a kormány a karácsonyi szabályokról Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nekik is érdemes beadatni a vakcinát

4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179 fő. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az áldozatok 23 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.

7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen

- ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Folyamatosan figyelik a kórházak leterheltségét, és azt, hogy hány ápoló jut a betegek ápolására – emelte ki az országos tisztifőorvos. A kormány jövő héten fog dönteni a karácsonyi időszakra vonatkozó szabályokról. Aki átesett a koronavírus-fertőzésen, az fél évig minősül védettnek – mondta kérdésre Müller Cecília. Tehát nekik is érdemes beadatni a koronavírus elleni vakcinát.

Hozzátette: ha valaki átesett már a koronavíruson, de ennek ellenére szeretné beoltatni majd magát, az is jelentkezhet majd a vakcinainfo.gov.hu weboldalán. A favipiravirt tartalmazó készítményeket háziorvos nem írhatja fel, azok egyelőre csak intézményi keretek között adhatók be a betegeknek.

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte:

  • 267 személy ellen intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot.
  • 270 személlyel szemben intézkedtek, mivel nem tartották be a kijárási tilalmat.
  • 19 859 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.
  • 7029 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon.