A nő a közösségi oldalán gyűjtött adományokat, mondván a gyereke leukémiás, és külföldön kap gyógyszeres kezelést. Később azonban kiderült, hogy nincs is gyereke – írja a Blikk.

Az adománygyűjtés miatt a nőt telefonon kereste fel a Blikk. A beszélgetés közben a nő ellentmondásokba keveredett, majd beismerte, hogy hazudott, nincs is beteg kislánya. Az erről készült hangfelvétel a rendőrökhöz került. A csaló a két évvel ezelőtti felvételről azt állítja, hogy manipulálták, de az is lehet, hogy nem ő beszél rajta.

A rendőrség ezért megkért egy szakértőt, hogy hasonlítsák össze a nő és a lap újságírójának hangját a hangfelvételen hallhatóakkal. Beszélniük kellett, amit felvett egy diktafonhoz hasonlító, jóval érzékenyebb eszköz. A felvételt feltöltik egy számítógépre, amin egy program összehasonlítja többek között a hangok frekvenciáját, a beszédtempót és a hanglejtést is. Azt is jelzi, ha a felvételt megvágták vagy változtattak rajta.

"Elég megbízhatóak az igazságügyi hangelemzési módszerek, és évről évre egyre fejlettebb a technika. Ezt a technikát gyakran alkalmazzák arra is, hogy a rosszabb minőségű felvételeket feljavítsák, valamint érthetővé tegyék az ügy szempontjából fontos információkat" – mondta a Blikknek Végh József kriminálpszichológus.

Az adománygyűjtő hirdetéshez használt fotó egy külföldi oldalról lopta le a nő, valamint egy kórházi igazolást is hamisított, és egy hamis banki igazolást is csatolt, ami szerint a kapott pénz csak a kislány kezelésére költhető. A lap úgy tudja, hogy a bank feljelentést tett okirat-hamisítás miatt.