Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Közlése szerint a találkozón részt vett

  • Alekszandr Merten, a Roszatom tanácsadója, a Rusatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke,
  • Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete,

a magyar kormány részéről pedig

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és
  • Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is.

Az egyeztetésen elhangzott, hogy az új paksi atomerőműblokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak és a biztonsági követelményeknek. 

A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra.

Megállapították azt is, hogy a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a  magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból.

Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának találkozója a Karmelita kolostorban 2020. december 3-án. Középen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a csütörtöki tárgyaláson a felek értékelték a Paks II. projekt előrehaladását; egyetértettek abban, hogy a beruházás ütemterv szerint halad.  Elhangzott, hogy az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új atomerőművi blokk előkészítésében, így júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), illetve novemberben megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét. 

A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is. 

A kormányfő sajtófőnökének tájékoztatása szerint a felek áttekintették a közeljövő főbb feladatait, ezek sorában kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái - a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása -, melyek 2021 első felében kezdődhetnek el.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójának találkozója a Karmelita kolostorban 2020. december 3-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A találkozón elhangzott az is, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése; ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái - mondta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.