Decemberben korábban, jövő szombat előtt érkeznek az érintettekhez a nyugdíjszerű ellátások és a nyugdíj - közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a havi ellátást a bankszámlákra minden hónap 12-én utalják, decemberben a karácsony miatt viszont már a napokban megkapják nyugdíjasok.

Decemberben korábban érkezik a nyugdíjForrás: MTI/Varga György

2016-tól több mint 220 milliárd forintnyi juttatást kaptak

Januártól a nyugdíj összege három százalékkal magasabb lesz, egy átlagos összegű ellátásban részesülő nyugdíjas ezzel - az egy embernek folyósított valamennyi ellátást figyelembe véve - 4300 forinttal kap majd többet havonta,  ami éves szinten 51 600 forintot jelent - ismertették.

Kiemelték: a nyugdíjak a januári emeléssel 2010-hez képest 43,8 százalékkal emelkednek, vásárlóértékük pedig több mint 10 százalékkal nő.

A nyugdíjasok 2016-tól több mint 220 milliárd forint értékű további juttatást kaptak Erzsébet-utalvány, rezsiutalvány, illetve nyugdíjprémium formájában a gazdaság kiemelkedő teljesítménye miatt.

Nagy eredmény a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Emlékeztetettek: 

2021-től négy ütemben elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése,  februárban a havi ellátás egyheti összegét vehetik kézhez a nyugdíjasok.

Az ellátást az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban, a rokkantsági járadékban és egyéb, a kormányhatározatban felsorolt ellátásban részesülők kapják. Az intézkedés 2,56 millió embert érint.

A 13. havi nyugdíj 2021-től történő visszaépítése nagy eredmény, különösen a koronavírus-járvány okozta helyzetben.