Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben fogja megkeresni a vakcina-előregisztrációval kapcsolatban a nyugdíjasokat, akik térítésmentesen, válaszlevélben jelezhetik igényüket az oltóanyagra – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Az is kiderült, hogy a kormány továbbra sem enged a vétó és a bevándorlás ügyében. 

A 12. helyen van hazánk a fertőzöttek számát tekintve az unióban, egy helyet javítottunk – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.  Az unió átlagánál továbbra is lényegesen kedvezőbbek a halálozási adatok Magyarországon - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Annak ellenére is így van ez, hogy tovább emelkednek az adatok, és lassan eljuthatunk a járvány tetőzéséhez, amely egyre valószínűbb, hogy decemberben lesz. A tesztelés kapcsán elmondta, hogy a múlt héten népességarányosan Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a tesztek száma az unióban, ezért a látencia is jóval kisebb, mint korábban volt. 

Gulyás Gergely: Népességarányosan Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a tesztek száma az unióbanForrás: MTI/Kovács Tamás

Levélben keresik meg a nyugdíjasokat

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány. Levélben keresik meg a nyugdíjasokat, akik ingyenesen regisztrálhatnak, és létrehozzák a vakcinainfo.gov.hu oldalt is, amin mindenki regisztrálhat.  A miniszter megismételte, önkéntes alapon zajlik majd az oltás.

Az uniós migrációs akcióterv kapcsán a miniszter elmondta: döbbenetes, hogy a járvány alatt a bizottság úgy gondolja, hogy ilyen tervet kell készíteni. Az unióban elkerülhetetlennek tartják a bevándorlást, és 34 millió érintettről beszélnek - fejtette ki Gulyás Gergely, és megismételte: hazánk szerint a bevándorlás veszélyes.

Nem enged a kormány

Ezért is ki kell tartani a költségvetési kondicionalitás bevezetésétől, különben minden eszközünket elveszítenénk a bevándorlás elleni védekezéshez. Emlékeztetett:  a kormányt az Országgyűlés is kötelezte rá, hogy ne fogadjon el olyan javaslatot, ami a kormány politikai döntési lehetőségeit elvonhatná, és így hazánkat a bevándorlás elfogadására kényszeríthetnék.  Bevándorlásügyben semmilyen kompromisszumra nem látunk lehetőséget – húzta alá a miniszter, és emlékeztetett: 2018-ban még az Európai Bizottság is azt mondta, hogy sérülne a lisszaboni szerződés, ha feltételekhez kötnék az uniós források kifizetését.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: sem a költségvetés, sem az új generációs alap nem léphet hatályba hazánk jóváhagyása nélkül. Megismételte:  a déli államokkal való szolidaritás jegyében elfogadjuk a közös hitelfelvételt, de a politikai kérdésekben való döntés jogát nem adja ki a kezéből a kormány.

A bevándorlás ügyében sem enged a kormányForrás: AFP/Francois Lo Presti

Gulyás: Nincs új a nap alatt

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: a miniszterelnök közleményt tett közzé, miszerint Szájer József brüsszeli ügye nem egyezik a Fidesz-KDNP értékrendjével. A titkosszolgálati találgatásokra bizonyítékok hiányában nem kívánt reagálni. 

Gulyás Gergely egy másik kérdésre úgy reagált: az az uniós nyelvezet, amit Manfred Weber néppárti frakcióvezető használt Orbán Viktorra, nem elfogadható, így ehhez képest Deutsch Tamás gestapós hasonlata finom volt, hiszen nem egy személyt, hanem egy eljárásrendet minősített. A miniszter emlékeztetett: kizárólag olyan pártok képviselői kezdeményezték Deutsch Tamás néppárti kizárását, amelyek eddig is a Fidesz kizárását célozták meg, így „nincs új a nap alatt".

Nyomatékosította: nem tudja a kormány elfogadni az uniós költségvetést. Minden országot megillet a vétóhoz való jog, mert az állami szint az, ami a döntéshozatalban vezető szerepet játszik. Nyitottak vagyunk a további tárgyalásra – mondta a miniszter, és kijelentette: jogállamisági kondicionalitás esetén nem lesz megállapodás.

Semmilyen pénztől nem esünk el

Gulyás Gergely hangsúlyozta, semmilyen pénztől nem esik el hazánk, a 750 milliárdos új nemzedék alap hitel lenne, ha akarunk, adósságot mi is tudunk felvenni anélkül, hogy más államok adósságáért felelősek legyünk – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint  kár jó ajánlatként feltüntetni egy egyébként kedvező kamatozási feltételű hitelt, amelyben más államokért is felelősséget vállalna hazánk. Ha az ember külön vesz fel hitelt, csak a saját hiteléért vállal felelősséget - emlékeztetett a politikus.

Az uniós költségvetés kapcsán elmondta, előbb-utóbb lesz költségvetés, hazánk minden pályázatot ki fog írni, és egy jó megegyezés megkötésére készen áll a kormány, és Magyarország is hozzá fog jutni az őt megillető forrásokhoz.

Közel a járvány csúcsa

Közel vagyunk a járvány csúcsához, de nem mondhatjuk, hogy túl lennénk rajta – mondta Gulyás Gergely egy, a tetőzésre vonatkozó kérdésre. A miniszter elmondta, a kormány még nem döntött arról, milyen szabályok vonatkoznak a karácsonyra, ha a szigor mellett kitartanának december 11-ét követően is, a karácsonyra feltehetőleg más szabályok vonatkoznak majd.

Gulyás Gergely elmondta,  a kormány nem hozott döntést az iparűzési adó növeléséről. A kormány álláspontja világos: a jelenlegi helyzetben az önkormányzatok részéről sem elfogadható az adóemelés. Arra van szükség, hogy az állampolgároknak és a vállalkozásoknak minél nagyobb szabadsága és tőkéje legyen a jelenlegi helyzetben.

Közel a járvány csúcsaFotó: Csudai Sándor - Origo

Ukrajnának nincs helye sem az EU-ban, sem a NATO-ban

Újságírói kérdésre azt is kiemelte, továbbra sem fogják kötelezővé tenni a szociális és oktatási intézményekben dolgozók számára a koronavírus-tesztelésen való részvételt.

Gulyás Gergely a kárpátaljai események kapcsán elmondta,  Ukrajnának nincs helye sem az Európai Unióban, sem a NATO-tagországok között, hiszen ezek közös értékeken alapulnak.  Ukrajna pedig többször bebizonyította, hogy a kisebbségeket könnyen sárba tiporja. Éppen ezért Szijjártó Péter egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a NATO vezetői ne gyakoroljanak többé nyomást Ukrajnára a csatlakozás miatt.

2025-re lesz kész a Budapest-Belgrád vasútvonal

A Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta:  két évig tart a tervezési szakasz, a tervek szerint 2025-re lesz kész a teljes vasútvonal, egy helyett két vágánnyal, és felújított állomásokkal várja az utasokat. 

Demeter Szilárd menesztésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kormány nem ért egyet a publicisztikával, nem értenek egyet a holokauszt relativizálásával, a nácik és kommunisták okozta bűntettekkel való összehasonlítástól tartózkodni kell.

Egy következő kérdésre azt válaszolta a miniszter:  Nagy János helyettes államtitkárt őrizetbe vették korrupciógyanús ügyletek elkövetése miatt, ez jól mutatja azt, hogy Magyarországon a korrupcióval szemben zéró tolerancia van, és senki nem élvezhet védettséget. 

A Pfizer-vakcinákkal kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország több oltóanyagot is lekötött, tárgyalnak minden vakcinagyártóval, továbbá Izraellel, Kínával és Oroszországgal. – Reméljük, hogy elegendő oltóanyag fog rendelkezésre állni a lakosság számára, de ez nem hazánkon múlik – szögezte le. 

Újabb két vakcinaprogramhoz csatlakozott Magyarország. Már múlt héten tudtuk, hogy a Pfizer egy ideig nem szállít az Európai Uniónak, mivel először az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába szállít. Több hónap múlva kaphat csak oltóanyagot az unió a Pfizertől – mondta Gulyás. Ebből is látszik, hogy csak akkor tudunk gátat szabni egy harmadik hullámnak, ha minden lehetséges oltókapacitást keleten és nyugaton lekötünk. Eddig 50 milliárd forintnyi vakcinakapacitást foglalt le az ország – tette hozzá.