Kijárási tilalom alatt tartottak bulit Újpesten, bezárták a vendéglátóhelyet

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Budapest, 2020.11.30.
Vágólapra másolva!
Decemberben tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon, jelentős javulás a vakcina megjelenését követően lehet - mondta Müller Cecília az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos levélben keresi fel az időseket, akik válaszlevélben vagy az interneten keresztül regisztrálhatnak az oltásra. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában három üzletet zártak be a szabályok megsértése miatt. A kormány jövő héten dönt az ünnepi időszakra vonatkozó szabályokról. 
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az elmúlt 24 órában végrehajtott rendőri intézkedéseket. 243 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Kilenc személy a tömegközlekedésen, 25 ember valamelyik bevásárlóközpontban szegte meg a maszkviselés szabályait. Három vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak szabálysértés miatt - mondta Kiss Róbert.

Három üzletet bezártak

Budapest IV. kerületében

egy rendezvényteremben baráti összejövetelt tartottak a kijárási tilalom ideje alatt, amelyen 21 személy vett részt,

közülük két személy - két ételfutár - viselt szabályszerűen maszkot, a másik 19 személyt rendőri intézkedés alá vonták. 30 napra bezárták az üzletet. Ezenkívül egy edzőtermet is ellenőriztek, szintén a IV. kerületben, ott 7 személy tartózkodott. Az edzőtermet is 30 napra bezárták, valamint egy vitaminboltot is bezártak a VIII. kerületben.

Hatósági házi karanténba 7238 ember került az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 6635 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Ezzel 231 844 főre nőtt Magyarországon az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 182 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5324 főre emelkedett. A halálos áldozatok között egy fiatal is volt. Az országos tisztifőorvos kiemelte, a krónikus betegek esetében fontos a betegségek kezelése.

Nagymértékben nőtt a mintavételek száma, ez összesen 1 876 274. A kórházak terhelése továbbra is fennáll, de az elmúlt napokban stagnál, illetve enyhén nő a kórházban ápoltak száma. 7693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 663-an vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília elmondta,

a járvány tetőzése decemberben várható Magyarországon.

A fertőzöttség terén az unió átlagától elmarad a magyar számadat, a halálos áldozatok tekintetében a középmezőnyben foglalunk helyet - mondta Müller Cecília.

A vakcina jelenléte jelentős javulást fog eredményezni ezekben az adatokban.

Az országos tisztifőorvos a napokban levélben keresi fel az időseket, melyet visszaküldve jelezhetik az oltás igényét. Interneten keresztül is lehet regisztrálni, ezt a hamarosan elérhetővé váló vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet megtenni.

Emelkedik a járványgörbe

A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb. Az ország egész területén jelen van a vírus. Debrecen, Szeged, Miskolc, Kecskemét és Győr városa volt a legfertőzöttebb az elmúlt héten. A fertőzöttek száma dinamikusan nő a környező országokban is. A WHO közleménye szerint 191 országban van jelen a vírus. Ez alapján 64 millió fertőzött van a világban, másfél millióan meghaltak, 41 millió ember pedig meggyógyult. Az elmúlt héten 4 millió új esetet regisztráltak, 69 ezer ember pedig meghalt. Földrajzilag az amerikai régióban a legrosszabb a helyzet, az európai régió a második legfertőzöttebb terület jelenleg.

- emelte ki Müller Cecília.

Az ünnepekre vonatkozó szabályokról a jövő héten dönt a kormány - zárta az Operatív Törzs tájékoztatóját Müller Cecília.