A válság kiváló lehetőség arra, hogy újjáépítsék az együttműködést a Nyugat és a Kelet között, mindennek az alapját a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek, valamint a nemzetközi jog tiszteletének kell jelentenie - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésére küldött videoüzenetben.

A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ebben kifejtette, hogy a világ több kihívással kényszerül szembenézni, mivel a járvány az emberek egészségét, életét és munkahelyét veszélyezteti. Rámutatott, hogy az államoknak két kihívással is szembesülniük kell: a járvány egészségügyi válságot jelent, amely egyúttal gazdasági válságot eredményez. Továbbá hozzátette, hogy a kormányok kötelessége, hogy egyszerre vegyék fel a küzdelmet mindkét kihívással.

Úgy vélte, a legfontosabb kötelességük biztosítani, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön. Szijjártó Péter elmondta, hogy úgy tűnik, ez a kihívás egyre komolyabb méreteket ölt a világ legnagyobb és leggazdagabb országaiban is.

Közölte, hogy a védőfelszerelések biztosítása is egyre fontosabb. A miniszter kifejtette, hogy a válsághelyzet egyik tanulsága, hogy az az ország, amely képes létrehozni erre saját gyártókapacitást, kevésbé lesz sebezhető és egyre felkészültebbé válik a válságkezelésben.

Emlékeztetett, hogy tavasszal csaknem az egész világ Kínában állt sorba a védőfelszerelésekért, és Magyarország légi hidat hozott létre Kína felé, amelyen 185 repülőgép hozott eszközöket. Hozzáfűzte továbbá, hogy jelenleg azonban Magyarország képes maga is maszkokat és lélegeztetőgépeket gyártani.

Szijjártó Péter a gazdasági kihívásokról elmondta, hogy globális verseny kezdődött a világgazdaság kapacitásainak újraelosztására, egy új gazdasági korszak vette kezdetét. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, és úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget fogja finanszírozni, hanem a munkanélküliség elleni küzdelmet.

Kifejtette, hogy ebben a küzdelemben azok a vállalatok a szövetségeseik, amelyek bátor döntéseket hoznak a beruházásokról a jelenlegi nehéz körülmények közepette is, hogy növeljék versenyképességüket és elkerüljék az esetleges elbocsátásokat. Hangsúlyozta, hogy nem a segély, hanem a munkahely jelent hosszú távú és kiszámítható segítséget. Szijjártó Péter elmondta, hogy emellett folytatják az adócsökkentést, csökkentik a munkára kivetett adóterheket.

A külügyminiszter kitért rá, hogy sajnálatos módon az álhírek, a kettős mérce és a képmutatás a járványnál is gyorsabban terjednek. A miniszter úgy vélekedett, hogy fel kell lépni ezek ellen, ugyanis csökkenthetik a védőintézkedések hatékonyságát.

Kiemelte, hogy a legjobb megoldást a vakcina jelentené, ebből azonban nem lehet politikai kérdés, és nem szabad megengedni, hogy gazdasági, üzleti lobbik nyomást gyakoroljanak politikusokra, pártokra, kormányokra egyes vakcinák mellett vagy ellen. Szijjártó Péter végül elmondta, hogy kötelességük, hogy biztosítsák a lehető leggyorsabban a lehető legbiztonságosabb oltóanyagot az embereknek.