Rákay Philip: Csak nem hitelről van szó Soros úr? Dehogy! Örökjáradékról...

Vágólapra másolva!
Amíg mindenki a Szájer-ügyön rugózott, Soros a Népszavában publikált. Milyen grafomán újabban a híres mizantróp, akarom mondani: filantróp... - írja bejegyzésében Rákay Philip a közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

Soros állítja: megtalálta a megoldást Európa pénzügyi problémáira. Többek között ezt írja: „A múltban sokat írtam arról, hogy az Európai Uniónak javaslom: bocsásson ki örökjáradék-kötvényeket. De ma azt gondolom, hogy ezt az egyes tagállamoknak kéne megtenniük. (...) Ezen a ponton az örökjáradék-kötvények rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak. Ezeket olyan tagállamok bocsátanák ki, amelyek fennmaradásában a hosszútávú befektetők, például az életbiztosító társaságok is hisznek. Az örökjáradék-kötvények nagy előnyt jelentenének, mivel a tőkét soha nem kell visszafizetni; csak az éves kamatot.

A jövőbeli kamatfizetések diszkontált jelenértéke idővel csökken – megközelíti, de soha nem éri el a nullát.

Bizonyos mennyiségű pénzügyi forrás – mondjuk a jelenleg tervezett 1,8 billió euró – sokkal hasznosabb lenne, ha a hagyományos kötvények helyett örökjáradék-kötvények kibocsátására használnák fel. Ez nagyrészben megoldaná Európa pénzügyi problémáit" - idézi Soros Györgyöt Rákay.

Nem vagyok közgazdász alkat, de ha a családomnak szüksége volna hitelre, és valaki felajánlaná, hogy nem kell fizetnem tőketörlesztést, csupán a kamatokat, azt viszont örök időkig, úgy, hogy még az ükunokáim dédunokái is fizetni fogják, azt a jóakarót biztosan elzavarnám messzire. Mert ugyan roppant elegánsan hangzik ez az örökjáradék kifejezés, de egyben azért egyezzünk meg, ez nem más, mint:

ÖRÖKLÉTIG TARTÓ ADÓSRABSZOLGASÁG!!!

Köszönjük Dzsordzsi bácsi az újabb remek ötletet, majd értesítjük! - zárja bejegyzését Rákay Philip.