Nagyon óvatosan kell a lazításokkal bánni

Vágólapra másolva!
Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni vakcinákról, valamint a kormányfőnek tett javaslataikról.
Vágólapra másolva!

A főorvos beszélt az oltásellenes mozgalmakról, mint kijelentette, ezeknek nagyon komoly veszélyei vannak, bár azt is lehet remélni, hogy a naponta közzétett adatok arra sarkallják az embereket, hogy beoltassák magukat, mert senki nem szeretne idő előtt meghalni. Arra a kérdésre, hogy nem lehetne-e majd kötelezővé tenni a majdani koronavírus oltást, a szakember azt mondta, a legérintettebb korosztály szerencsére a legtudatosabbak, ők biztosan beoltatják magukat. Az oltásellenesekhez sem ez a korosztály, hanem a harminc felettiek tartoznak.

Szlávik János beszélt arról is, hogy a mostani koronavírus-járvány elterelte a figyelmet a HIV-ről. Itthon 2-300 új eset van évente, ez egy rendkívül alacsony szám. De mindent meg kell tenni azokat, akik elkapták a fertőzést, de nem tudnak róla. Ehhez egy fontos lépés az a gyorsteszt, amit már Európában árusítanak. Ennek a tesztnek az olaszországi bevezetése például közel húsz százalékkal növelte a felismert esetek számát, ez azért volt fontos, mert azok, akiknek pozitív lett az otthoni gyorstesztje, bekerültek a rendszerbe, gyógyszert kezdtek el szedni. A főorvos nagyon reméli, hogy rövidesen itthon is elérhető lesz ez. Ez egy könnyen alkalmazható, nagyon biztonságos teszt, a pozitivitást biztosan kimutatja.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.