Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált Didier Reynders-től, az Európai Bizottság igazságügyi biztosának interjújára, amelyben az igazságügyi biztos azt mondta, ha Magyarországot és Lengyelországot nem lehet meggyőzni, hogy megszavazza az EU következő hétéves költségvetését, akkor a két állam nélkül kell tovább haladni. A magyar külgazdasági és külügyminiszter azt kérte Didier Reynders-től, hogy ne sértegesse a magyarokat és a lengyeleket.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán reagált Didier Reynders, az Európai Bizottság biztosának kijelentéseire.

Szijjártó Péter bejegyzésében felidézte, hogy még belga külügyminiszterként ismerte meg Didier Reynders-t, a viszonyuk normális volt, ezért nem szólt eddig uniós biztosként tett nyilatkozatai kapcsán. A miniszter azt írta: kedves Didier barátom, a hazád megbántásának mindenfajta szándéka nélkül, kérlek, engedd figyelmedbe ajánlanom a tényt, hogy mi, lengyelek és magyarok biztosan harcoltunk annyit diktatúrák ellen a szabadságunkért és tettünk annyit Európa egységéért, mint a Téged az Európai Bizottságba delegáló ország.
Kérlek, fejezzed be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését! - zárta posztját Szijjártó Péter.

Didier Reynders a belga RTBF csatorna vendége volt december 5-én, ahol többek között a lengyel-magyar vétóval kapcsolatosan is nyilatkozott. Az unió következő hétéves költségvetésének megtorpanása kapcsán azt mondta: " ... a jogállamiságról szóló vita, most minden európai intézményben, így a Tanácsban is központi kérdést képez. Egyértelműen nagy a nyomás, de van lehetőség megoldásra. A német elnökség igyekszik valamennyi tagállamot meggyőzni, hogy közös nevezőre jussunk. Ugyanakkor, amennyiben ez nem lehetséges, úgy Magyarország és Lengyelország nélkül kell tovább haladni. Ezt fontos egyértelművé tenni".