A Gyurcsány-család továbbra is látványosan pozícionálja magát a hazai politikában: Gyurcsányné Brüsszel pénzén hergel a kormány járványügyi intézkedései ellen, férje, Gyurcsány Ferenc pedig 14 pontból álló programot hirdetett vasárnap. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ezúttal sem tagadta meg magát, és őszödi hazugságbeszéde után most egy ideológiai hazugságprogrammal jelentkezett. 

A DK elnökétől nem áll távol, hogy iránymutatást adjon a baloldalnak: februári évértékelőjében, pártja márciusi tisztújító kongresszusán elmondott beszédében, és júniusi parlamenti felszólalásában is így tett. Az egykori kormányfő jó ideje a baloldal tényleges vezére, amit jól jelez, hogy a felmérések szerint pártja stabilan a legerősebb erő a baloldalon és mindenkin keresztül tudta verni az egy nagy közös listára, a közös jelöltekre, és a közös kormányfő-jelöltre vonatkozó javaslatát. (A Jobbik még nem jelentette be, hogy szerepelni fog a közös listán, de pontosan lehet tudni: az eddigi közös indulások a legutóbbi választásokon után egészen biztos, hogy a baloldali Jobbik is rajta lesz a közös listán.)

A pártelnök mindig egy lépéssel a többiek előtt jár, így van ez a most is. Gyurcsány ezúttal sem konkrét választási programot hirdetett, hanem ideológiai alapon kísérelte meghatározni egy jövőbeni baloldali kormányzás alapjait. "Készülünk a kormányzásra, 14 pontban a holnap Magyarországáról" - írja a közösségi oldalán.

Gyurcsány ezúttal sem tagadta meg magát, és őszödi hazugságbeszéde után egy ideológiai hazugságprogrammal jelentkezett. 

Mutatja az iránytForrás: MTI/Mohai Balázs

Hazugságcunami

Ugyanis pontjai tekintélyes részének már az alapvető állítása sem igaz. "Az alábbi írás egy rövid kivonata annak, hogy mi a Demokratikus Koalícióban hogyan látjuk azt az utat, amin a következőkben együtt fogunk végigmenni. Ennek végén persze közös ajánlatunk lesz Magyarországnak" - utalgat írása elején arra, hogy ki is hordja valójában a nadrágot, hogy aztán "ajánlatot tegyen" az uralma alá hajtott baloldali pártoknak.   

"Az ellenzék világképe egységes" - olvasható az első nagy hazugság már rögtön az első pontban, amiben Gyurcsány a "szivárványkoalíciónak" nevezett szövetség ideológiai egységét próbálja bizonygatni. Ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert

a baloldali összefogás - ideológiailag - rendkívül töredezett. Az más kérdés, hogy a hatalom és a pénz reményéért a Jobbiktól a Momentumig mindegyik vigyázzban áll Gyurcsány Ferenc előtt.  

A harmadik pontban egészen odáig merészkedik, hogy ha lehetőséget kapnának, akkor a választókkal közösen kormányoznák az országot. Mint ismert, Gyurcsány kormányzása alatt nemhogy az emberekkel közösen, hanem éppen hogy érdekeikkel ellentétesen politizált. A legfontosabb döntések a füstös szobákban dőltek el,

a baloldali kormány egyetlen egyszer sem kérdezte meg az embereket.

A 2010 után felálló polgári kormány éppen ezért vezette be a nemzeti konzultáció intézményét.

Szintén furcsán hat a nemrég még Vidnyánszky Attilát és a jobboldali gondolkodókat vagyonelkobzással fenyegető Gyurcsánytól, hogy nyolcadik pontjában a választás utáni tisztességes igazságszolgáltatásról értekezik. "Nem lesz verbális vagy fizikai pogrom, igazságszolgáltatás lesz! Tűpontosan, érzelem nélkül" - írja a szokásos stílusában a kormányzati tisztségviselőket is megfenyegető politikus.

Következő pontjában már egyenesen polgárháborús állapotokat vizionál egy baloldali győzelem esetén. Az egészen elképesztő gondolatmenet végén oda lyukad ki, hogy nélküle és szövetségesei nélkül nincsen demokrácia, és rend az országban. Úgy látszik, teljesen elfelejtette, hogy a kormányzása alatt milyen állapotok uralkodtak Magyarországon.

Gyurcsány rendőrei tulajdonképpen emberekre vadásztak, majd aláztak, vertek meg az utcán az őszödi beszéd miatt tartott tüntetéseken.  

A legordítóbb hazugságok azonban csak ezután következnek: Gyurcsány ugyanis olyan, tőle teljességgel távol álló fogalmakat is belecsempészett írásába, mint a nemzettudat, a polgári Magyarország, vagy éppen a határon túli magyarok. Utóbbiak kapcsán egyenesen azt írja, hogy "vigyázunk a határon túli magyarokra, nyelvükre, kultúrájukra, szabad, demokratikus nyilvánosságukra." A DK elnökének ez a mondata azért is érthetetlen, mert

a mai napig ellenzi a határon kívülre szakadt magyarok állampolgárságát. Arról nem is beszélve, hogy a tizenhat évvel ezelőtti, kettős állampolgárságról szóló népszavazás során uszított ellenük,nem szavazatra buzdítva híveit.  

Az pedig mindent elmond róla és a hazugságairól, hogy az utolsó előtti pontban a 2006-os rendőrterror miniszterelnöke zárásképpen azt írja, hogy "békén hagyjuk az embereket."