Egy vírustagadó és egy koronavírusról álhírt terjesztő ellen tettek feljelentést

fake news, álhírek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Víruskritikus kijelentésekre hivatkozva tettek feljelentést két esetben. A budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség szerint vizsgálni kell, felmerülhet-e a különleges jogrend idején elkövethető rémhírterjesztés gyanúja.
Vágólapra másolva!

Ketten is bejelentést tettek a Magyar Orvosi Kamarához, amelyet a kamara az illetékes kormányhivatalhoz, az pedig a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbított.

A feljelentések szerint egy orvos végzettségű üzletember a közösségi médiában és egy honlapon – az egyik feljelentő szerint – a koronavírus létét tagadja és – a másik feljelentés szerint – a vírussal kapcsolatban ál-ismeretterjesztést folytat.

A nyomozók először elutasították a feljelentéseket arra hivatkozva, hogy a feljelentett cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek, mivel nem "a közveszély helyszínén valósultak meg".

Forrás: Shutterstock

A budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség felülvizsgálta és hatályon kívül helyezte az elutasító határozatot, majd felhívta a rendőrséget új döntés meghozatalára.

Az ügyészség álláspontja szerint a rémhírterjesztés korábbi esete valóban nem valósult meg, azonban körültekintően kell vizsgálni, hogy a Büntető Törvénykönyv 2020. március 31. napja óta hatályos 337. § (2) bekezdése szerinti rémhírterjesztés bűntettének az eljárás megindításához szükséges gyanúja megállapítható-e.

"Az új elkövetési magatartás szerint, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy valós tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" - olvasható közleményükben.