Külföldön bujkáló, unokázós csalóknak szedett be pénzt egy budapesti férfi

Vágólapra másolva!
Egy budapesti férfi feladata az volt, hogy becsapott nyugdíjasoktól átvegye a kicsalt pénzt. A debreceni rendőrök lezárták a nyomozást az ügyben. 
Vágólapra másolva!

Idén június 25-én 10 óra körül ismeretlen számról hívtak egy 70 éves, debreceni nőt. A telefonáló azt mondta neki, hogy a

férje közlekedési balesetet okozott és sürgősen pénzre van szüksége a kár megtérítéséhez.

Az asszony a kérésnek megfelelően

közel hatmillió forintot adott át a lakásához érkező férfinak.

Néhány perccel ezután megérkezett a férje. Miután meghallotta, mi történt, azonnal hívta a rendőröket.

Aznap több bejelentés is érkezett ehhez hasonló esetekről.

Az idős emberek azt mondták, ők nem dőltek be a csalóknak. Ehelyett azt gondolták helyesnek, ha azonnal értesítik a rendőröket arról, hogy idegenek megpróbálták átverni őket.

Az esetekkel kapcsolatban a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán csalás, illetve csalási kísérlet miatt emeltek vádat. Az eljárás során azonosították az egyik csalót, egy 54 éves férfit, akit július 13-án

Debrecen belvárosában fogtak el, miközben épp autóval tartott egy nyugdíjas lakása felé, hogy átvegye tőle a kicsalt pénzt.

A rendőrök lefoglalták a férfi autóját, és megállapították, hogy

a férfi a külföldön bujkáló megbízói utasítására ment el az idős emberek lakására átvenni a pénzt.

A budapesti férfit kihallgatták, őrizetbe vették, és javasolták a letartóztatását, amit a Debreceni Járásbíróság július 15-én elrendelt. A férfi beismerő vallomást tett. Most zárták le a nyomozást a rendőrök az ügyben, amlynek iratait vádemelési javaslattal küldték el az ügyészségnek - írja a Police.hu.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a rendőrök a következőkre hívják fel a figyelmet:

  • A váratlan, idegen számról érkező telefonhívásokat kezeljük fokozott úóvatossággal, gyanúra ad okot, ha valaki arra hivatkozik, hogy rokonukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
  • Ne kövessük a telefonon kapott utasításokat!
  • Ellenőrizzük a telefonon kapott, balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóságtartalmát!Hívjuk fel a közvetken családtagjainkat!
  • Bűncselekmény esetén hívjuk a rendőröket az ingyenesen hívható 112-es számon!