Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e az orosz vakcina klinikai vizsgálatába

Kásler Miklós
Vágólapra másolva!
Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető elárulta, hogy a "nagyvonalúan felkínált" lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz.

- közölte. Kásler Miklós ismertette, hogy a delegáció tagjai között volt

  • az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy szakértője,
  • a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa,
  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és
  • a Fluart vakcinagyártó orvosai.

A küldöttséget fogadta az OGYÉI orosz megfelelője, ezután felkeresték az orosz vakcinát előállító laboratóriumot. A küldöttség szerint a gyár rendkívül korszerű, a vakcinagyártás minden egyes fázisát teljesen automata digitális rendszer ellenőrzi a cég részéről, majd ugyanezt az ellenőrzést elvégzi az orosz hatóság is.

A magyar szakemberek ellátogattak arra a poliklinikára is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be a Szputnyik-V vakcinával. Az emberek az oltás után néhány órát klinikai körülmények között töltenek, majd hazamehetnek. Ettől kezdve a beoltottak videókapcsolatban vannak a Telemedicina 300 orvosának egyikével. Egy adott orvos mindig ugyanazokkal a betegekkel beszél, és minden nap megadott protokoll alapján rögzíti állapotukat egy elektronikus rendszerben.

Kásler Miklós hozzátette, a beoltottak is felvehetik a kapcsolatot a központtal, és tájékoztathatják az orvosokat, ha bármilyen tünetük, panaszuk van. Kitért arra is, hogy Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban.

"A magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt" - tette hozzá Kásler Miklós.