Egy hónapig maradnak a rendkívüli intézkedések - mutatjuk, mire lehet számítani január 11-ig

Katona katonai rendész rendészet hadsereg járőr korona vírus koronavírus covid covid-19 covid19 járvány betegség fertőzés pandemia maszk
Vágólapra másolva!
A kormány döntése értelmében további egy hónapig érvényben maradnak a korábban meghozott rendkívüli intézkedések. Mik azok a szabályok, amiket továbbra is be kell tartanunk? Mire kell számítani a következő hetekben, különösen karácsonykor és szilveszterkor? Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

November 4-én éjféltől tavaszhoz hasonlóan újra rendkívüli jogrend lépett életbe az országban. A kormányt ezúttal is az a cél vezérelte, hogy megakadályozza a koronavírus további terjedését. Mivel a járványügyi helyzet indokolttá tette, a kormány több lépésben hozott intézkedéseket.

Hatályban maradtak az intézkedések

A legutóbbi lépéseket Orbán Viktor miniszterelnök november 11-én jelentette be, ezek hosszabbodtak most meg január 11-ig.

A szakemberek, tudósok és virológosok egybehangzóan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a járványügyi adatok azt indokolják, hogy a rendkívüli intézkedéseket meg kell hosszabbítani. A miniszterelnök elfogadva a tudósok és orvosok véleményét, hétfői videóüzenetében bejelentette, a kormány január 11-ig kitolja a jelenlegi intézkedések hatályát. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Leginkább azt, hogy az eddigi szabályok továbbra is érvényben maradnak. Nézzük, mik ezek:

  • az első és legfontosabb, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. Ennek értelmében mindenkinek haza kell érnie legkésőbb este 8 óráig. A kijárási tilalom alól vannak kivételek, ilyen például a munkavégzés. Fontos ugyanakkor, hogy minden ilyen esetben szükséges igazolni magunkat.
  • továbbra is tilos gyülekezni, amibe bele kell érteni például a politikai megmozdulásokat is.
  • az éttermeknek zárva kell tartaniuk, ételt csak elvitelre lehet kiadni.
  • az üzletek – leszámítva a gyógyszertárakat és a benzinkutakat – továbbra is este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A fodrászok, masszőrök, személyi edzők a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett a megszokott rendben működhetnek.
  • a szállodák kizárólag üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • tilos rendezvényeket tartani, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
  • a sportmérkőzések kizárólag zárt kapuk mögött tarthatóak meg.
  • tilos a szabadidős létesítmények használata, ideértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
  • a bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák nyitva maradnak, a 8. osztályig továbbra is normális módon zajlik az oktatás, ugyanakkor innentől felfelé a diákok távoktatás formájában tanulnak.
  • az egyetemek, főiskolák legalább egy hónapig online formában működnek. A felsőoktatási intézmények kollégiumai továbbra is zárva tartanak, ugyanakkor a rektor meghatározhat kivételes eseteket.
  • a kórházakban, szociális intézményekben marad a teljes körű látogatási tilalom az ország teljes területén. Látogatás csak speciális esetekben megengedett (például kisgyerekhez, szülő nőhöz és haldoklóhoz).
  • magán- és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig továbbra is megtarthatóak, ennél nagyobb létszámú rendezvények azonban nem engedélyezettek.
  • a temetések megtarthatóak, igaz, a kormány 50 főben határozta meg a maximális létszámot.
  • az esküvők lakodalom nélkül továbbra is megtarthatóak, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, így továbbra is mindenki lemehet a parkba futni vagy tornázni.
  • a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.
  • marad a beutazási korlátozás.

A kormány ezt követően is döntött új szabályokról, így többek között az idősek vásárlási sávjának bevezetéséről. Tavasszal ellentétben ezúttal bármikor vásárolhatnak, de hétfőtől péntekig 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között csak ők lehetnek a boltban. Ezenkívül a parkolás is újra ingyenes.

Mivel a kormányfő hétfőn nem jelentett be újabb intézkedéseket, így maradnak ezek a szabályok. A korlátozások határidejének tekintetében a helyzet most is ugyanaz, mint legutóbb: az intézkedések egy hónapig maradnak érvényben, azonban ezt szükség esetén újra meg lehet hosszabbítani. A kormány január 11-e előtt is az aktuális járványügyi helyzet alapján fog dönteni.

Éppen ezért különösen fontos, hogy mindenki betartsa az előírásokat, segítve a közös védekezést. A vírus leküzdését nagyban segíti, ha minél előbb jutunk vakcinákhoz, és azokkal be is oltatjuk magunkat. A kormány tájékoztatása szerint hétfőtől elindult az internetes regisztráció az oltóanyagokra. Jelentkezni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Újabb egy hónap Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szilveszter szűkkörű lesz, szentestéről később dönt a kormány

Közeledve az év végéhez sokakat érdekel, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel hogyan tudunk karácsonyozni és szilveszterezni.

Előbbiről még nem született döntés: a kormány a járványügyi helyzet elemzését követően december 21-én fog dönteni arról, hogy szenteste lesznek-e speciális szabályok.

Az viszont biztos, hogy idén elmaradnak a szilveszteri bulik és utcabálok, mivel a kormány szerint a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé ezeknek a megtartását.