Karácsonyék az állatkert eddigi vezetőjét nevezték ki, pedig egyre csúnyább ügyek derülnek ki róla

Budapest, 2020. augusztus 6. Szabó Roland főigazgató (j) átveszi a Superbrands-díjat Serényi Jánostól, az elismerés hazai alapítójától a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. augusztus 6-án. Az állatkert augusztus 9-én ünnepli fennállásának 154. évfordulóját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A főváros a napokban nevezte ki a budapesti állatkert vezetőjének az eddigi megbízott főigazgatót, Szabó Rolandot. Pedig ő az egyik olyan ember a főpolgármester körül, aki botrányt botrányra halmozott az elmúlt hónapokban. Úgy látszik, Karácsony Gergely főpolgármester körül mindent meg lehet csinálni, mindent enged. Megmutatjuk, milyen vezetőt sikerült választania a baloldalnak!
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban rengeteg a botrány a fővárosi állatkertnél. Bár márciusban az intézmény megbízott igazgatójának kijelölt Szabó Roland megújulást ígért, nem sok valósult meg ebből. Az új vezető ugyanis gyorsan szembekerült a Mézes Rózsa gazdasági igazgató vezette szakmai vonallal, amely sorra tárta fel az intézményre nézve kellemetlen ügyeket. Volt itt minden, rejtélyesen felszívódott kék gekkók, nem létező szerződésekre kifizetett pénzek, dokumentumok nélküli pénzügyi ellenjegyzés, és megpiszkált közbeszerzések.

Újra kinevezték a botrányos vezetőt

Mindez finoman szólva sem vetett túl jó fényt a politikai alapon megbízott főigazgatóra, aki képes volt Mézest is kirúgni. Szabó Karácsony Gergely főpolgármester egyik legfontosabb bizalmasának ismerőse, de kinevezése csak átmeneti időre, decemberig szólt, ugyanis az ezt követő időszakra a főváros pályázatot hirdetett az intézményvezetői posztra. Ám hiába a súlyos botrányok, a budapesti vezérkar ismét bizalmat szavazott neki, így január elsejétől hivatalosan is az állatkert élére kerül.

A főváros hivatalos oldalán közzétett közleményben Szabó "tettrekészségével és alkalmasságával" indokolták kinevezését, ami az előzmények ismeretében minimum megmosolyogtató. Mint a pár soros írásból kiderül, az úgynevezett "öttagú szakmai bizottság" a nyílt pályázat hat jelöltje közül választotta ki az eddigi vezetőt. A történet azt jelzi, hogy

Karácsony Budapestjén, a főpolgármester körül mindent meg lehet csinálni.

Az általa vezetett intézmény (j) tele volt súlyos botrányokkal, mégis újra bizalmat kapott Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Még egy botrányt botrányra halmozó, megosztó vezető is probléma nélkül kinevezhető. Arról nem is beszélve, hogy a kellemetlen ügyeknek még koránt sincs vége.

Elismerte, hogy megbolygatta a közbeszerzést

Korábban megírtuk, hogy az intézményben gyakran "belepiszkáltak" a már elindított, dokumentált megrendelésekbe. Ilyen furcsa eset volt Serdült Ádám kertészeti és botanikai osztályvezető ügye: a középvezető gyanús körülmények között vonta vissza egy lajtoskocsi adagolójának javításával kapcsolatos megrendelést, úgy, hogy ezután egy baráti céget hozott helyzetbe. Egy lezárt közbeszerzést sem túl elegáns megbolygatni, úgy meg pláne nem, hogy az új ajánlatot nem terjesztették fel gazdasági ellenjegyzésre a gazdasági igazgatósághoz - márpedig forrásunk szerint pontosan ez történt.

Most az Origo birtokába jutott egy belső feljegyzés, amelyben Serdült nemhogy visszautasította volna az ellene felhozott "jogszabálysértési vádakat", hanem ehelyett (döbbenetes módon) beismerte, hogy jogszerűtlenül cserélte ki a megrendelőket.

Forrás: Origo

Írása végén gunyorosan megjegyzi, hogy "sajnos munka közben az internet és a kapcsolati tőkénk adta lehetőségek közé vagyunk szorítva, holott megeshet, hogy valamelyik vidéki településen lehetmég szakember-gyöngyszemekre bukkani. Csak ezek a szakemberek elvétve vannak regisztrálva az Arany Oldalakra, még kevésbé használnak internetet." Sőt, még azt is megkérdezte utólag, hogy élhet-e a kedvezőbb hibaelhárítás lehetőségével, vagy a drágább szolgáltatást kell igénybe vennie.

Forrás: Origo

Bár mind a megrendelés visszavonása, mind a tájékoztatás elmaradása a pénzügyi-számviteli szabályzatok megsértését jelenti, arról nem is beszélve, hogy mindezt az elkövető be is ismerte, úgy tudjuk,

a régi-új főigazgató nem foglalkozott a nyilvánvaló jogsértéssel.

Nem ez volt az egyetlen ilyen eset: amikor az állatkert egyik dolgozója a tavaszi veszélyhelyzet alatt 65 év feletti önkénteseket próbált becsempészni az intézménybe, és ez kiderült, Szabó nem volt hajlandó elítélni az akciót. Pedig információink szerint többen is az illető azonnali elbocsátását követelték. Csakhogy a baloldali városvezetés által az intézmény élére ültetett vezető "hatalmaskodva" lesöpörte az asztalról a "kritikákat".

Feljelentés elpusztult elefántok miatt

A napokban írta meg az Átlátszó, hogy két cirkuszi elefánt, Mambo és Betty ismeretlen okból váratlanul elpusztult az egyébként illegálisan működtetett szadai "Szafari Parkban". A lap birtokába jutott állatorvosi igazolás: egy dátum nélküli papír szerint az állatok hirtelen, előzetes tünetek nélkül múltak ki, azokat "kegyeleti okokból" nem boncolták fel, hanem ismeretlen helyen elásták. Akkora botrány lett az ügyből, hogy a Nébih állatkínzás miatt büntetőfeljelentést tett az ügyben, aminek következtében a rendőrség is elkezdett vizsgálódni.

Az Átlátszó cikkében hivatkozik Sós Endre dátum nélkülöző "igazolására", melyben a "szakember" arról számol be, hogy az állatok hirtelen, előzetes tünetek nélkül, ismeretlen okokból múltak ki, és tetemüket "kegyeleti okokból" nem boncolták fel, hanem ismeretlen helyen elásták. És ezen a ponton jön be a fővárosi állatkert: Sóst ugyanis - számos pozíciója mellett (Vad és Állatkerti Állatok Állatorvosai Társaságának alelnöke) - a pesti intézmény főállásban foglalkoztatja, mégpedig a fajvédelemért felelős program egyik vezetőjeként. Értesüléseink szerint

Szabónál etikai eljárást kezdeményeztek Sós ellen, aki tisztségeiről megfeledkezve asszisztál egy illegális állatkert állatkínzásához és illegális temetkezéséhez.

A panasz szerint a "szakember" több ponton is súlyosan megsértette a 26/2020. Fővárosi Állat- és Növénykert Etikai Kódexében foglaltakat. Így többek között azt a kitételt, miszerint a szabályzat hatálya alá tartozó személy "ne végezzen olyan üzleti tevékenységet, funkciót, beosztást, amely összeegyeztethetetlen hivatalával". Bár az etikai eljárás kezdeményezője szerint Sós szégyent hozott a fővárosi állatkertre, információink szerint Szabó nem reagált még az ügyben.

Képünk illusztráció. Afrikai elefántok a Balatonnál Forrás: Sonline.hu/Böcz Zoltán

Rejtélyesen eltűnt cápák után nyomoznak

Forrásunk szerint az elefántok ok nélküli halála kísértetiesen hasonlít a fővárosi állatkert Cápasulijában történt pusztulásra. Miután a cápák rejtélyes módon kimúltak, újra meg kellett venni az állatokat. A szadai esthez hasonlóan itt sem lehetett tudni a halál okát, ami nem véletlen. Informátorunk elmondása szerint ugyanis botrányos módon nem vettek mintát/vért belőlük, nem küldték laborba a tetemeket, sőt, semmilyen fertőtlenítés, intézkedés nem történt. Állítólag az állatkert vezetése annyira trehány volt, hogy az újabb állományt mindenféle előzetes vizsgálat nélkül ugyanarra a helyre tette be. Úgy tudjuk,

a cápák rejtélyes eltűnésének ügyében feljelentést született, az ügyben jelenleg is vizsgálódik a BRFK Korrupcióellenes Osztálya.

Forrásunk szerint a megrendelt állatállomány nincs maradéktalanul adminisztrálva az állatkert nyilvántartásába, és pusztulásuk sem megfelelőképpen dokumentált.

Forrás: Origo

Egyes vélemények szerint utóbbi oka egyértelműen az, hogy

a megrendelt állatállomány valójában sosem érkezett meg teljes egészében.

Ebből pedig szerinte az következik, hogy azokat csak papíron rendelték meg és fizették ki, és a váratlan pusztulás csupán hazugság. "Sós ezt akkoriban totális hazugságnak nevezte, bár arra nem tudott normális választ adni, hogy miért hiányzik egy ekkora nagyságrendű és értékű állomány pusztulása mögül a normális dokumentálás, hogy miben pusztultak el" - magyarázta.

Képesítés nélküli munkaerő?

Egy állatkerti forrástól arról is hírt kaptunk, hogy az intézmény elküldött három elefántházi és két fókaházi állatgondozót egy állatorvosi asszisztensi képzés téli kurzusára.

Csakhogy ez azért problémás, mert az állatgondozói pozícióhoz meghatározott szakirányú végzettség szükséges. Magyarán, ha ezt az öt embert most iskolázzák be, akkor jó eséllyel csak érettségijük van, amivel nem dolgozhatnának az állatkertben. Ez azon túlmenően, hogy komolyan veszélyeztetheti az állatok megfelelő ellátását, munkajogi kérdéseket is felvet.

Éppen ezért kérdéseinkkel Szabó Roland főigazgatóhoz, illetve az intézmény sajtóosztályához fordultunk. Azt szerettük volna megtudni, hogy igazak-e az értesüléseink, ha igen, akkor hogyan lehetséges megfelelő képzettség nélkül beosztottakat alkalmazni az állatkertben.

Cikkünk megjelenése után reagált megkeresésünkre Szabó Roland, aki elismerte, hogy az említett öt munkatársat valóban beiskolázták. Indoklása szerint azért, mert "a Fővárosi Állat- és Növénykert számára fontos és ezért is támogatja munkatársai folyamatos szakmai fejlődéséhez szükséges továbbképzését." Az intézmény vezetője hozzátette, hogy az állatkert minden állatgondozó munkatársa rendelkezik az ehhez a munkakörhöz előírt végzettséggel.