Orbán Viktor a győzelem esélyével utazott Brüsszelbe

KACZYNSKI, Jaroslaw; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2020. december 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (k) és a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski (b) találkozója Varsóban 2020. december 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint sokat közeledtek az álláspontok a 2021-2027-es uniós költségvetés ügyében. Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden Varsóban azt mondta: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött feltételrendszer ügyében.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben több lengyel-magyar-német tárgyalás zajlott, melyek során kormányzati forrásaink szerint a magyar és lengyel fél következetesen ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy a két ország nem hagyja magát megzsarolni sem politikai, sem bevándorlási, sem genderkérdésben.

A legfontosabb cél most nem lehet más, mint hogy a koronavírus-járvány idején a bajban lévő országok minél hamarabb megkapják a pénzügyi segítséget. Összességében tehát ez azt jelenti, hogy a költségvetésen keresztül nem lehet zsarolni sem Magyarországot, sem Lengyelországot bevándorlási és genderkérdésekben - mondták forrásaink.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski találkozója Varsóban 2020. december 8-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Origo értesülései szerint ezt a szándékát a magyar és a lengyel kormány keresztül is vitte a jelenleg az unió soros elnöki tisztét betöltő németeken. Úgy tudjuk,

nemcsak politikai, de jogi garanciát is kapott a magyar és a lengyel miniszterelnök.

Magyarország és Lengyelország azért ragaszkodott a garanciákhoz, mert korábban egyszer már a szóbeli ígéretek ellenére megpróbálták a kötelező bevándorlási kvótát konszenzus helyett mindössze kétharmados többséggel kikényszeríteni.

A szóbeli ígéret tehát ezúttal már nem elég, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki jogi garanciát kért, és ezt meg is kapták. Magyar és lengyel kormányzati körökben ezt komoly sikerként értékelik, azt azonban még nem tudni, hogyan reagálnak minderre azok a tagállamok, akik ragaszkodtak a politikai feltételekhez, hiszen számukra ez a megállapodás kudarcot jelentene.

- mondták forrásaink. Végső döntés holnap születhet Brüsszelben az uniós csúcson.