Novák Katalin: A járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása

NOVÁK, Katalin, Novák Katalin,
Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása - hangsúlyozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Katolikus Családok Európai Szövetsége nevű brüsszeli civil szervezet által csütörtökön megrendezett videokonferencián.
Vágólapra másolva!

Az Európa jövője és a családpolitika címet viselő rendezvényen a miniszter kifejtette: Magyarországon a válság utáni újjáépítés nem von el pénzt a családoktól, és nem is hozza a fiatalokat olyan helyzetbe, hogy le kelljen mondaniuk a gyerekvállalásról. Példaként hozta fel, a következő évtől életbe lépő otthonteremtési programot, amely

további olyan kedvezményekben részesíti a gyereket nevelőket vagy gyermekvállalást tervezőket, mint például az áfacsökkentés, az áfamentesség, az otthonfelújítási támogatás, valaminta többgenerációs otthonteremtés.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke. Forrás: Facebook

Novák Katalin szerint Magyarország jó példa arra is, hogy az európai negatív demográfiai trendek visszafordíthatók,

hiszen a kormány nemcsak hogy nyíltan kommunikál a problémáról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy pozitív pályára állítsa a folyamatot. A miniszter rámutatott, hogy uniós szinten többen a tömeges bevándorlást tartják a probléma megoldásának, azonban a magyar kormány válasza inkább a "belső erőforrásokra", azaz a születési ráta megemelésére támaszkodik, amit hatékony családpolitikájával segít elő.

- húzta alá Novák Katalin. Majd hozzátette, hogy a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra Európában, bruttó hazai összterméke mintegy 5 százalékát, a költségvetésből a 2010-es összeghez képest 2,5-szer annyi jut erre a célra. Hangsúlyozta, hogy

a családbarát kormányzásnak köszönhetően, az utolsó 10 évben több mint húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv,

a házasságkötések száma negyven éve nem volt ilyen magas.

A magyar családtámogatások közül kiemelte

  • a családi adókedvezményt,
  • a négygyermekes anyák szja-mentességét,
  • a családi otthonteremtési kedvezményt,
  • a babaváró támogatást,
  • a jelzáloghitel-elengedést.

Az új bölcsödeépítési programokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy

a magyar kormány azokra az anyákra is gondol, akik a megengedett 3 év szülési szabadság lejárta előtt térnének vissza a munka világába.

Mint mondta, Magyarországon mindenkinek megvan a választási lehetősége, a gyermekvállalás és a karrierépítés nem zárhatja ki egymást.

Novák Katalin a konferencia hallgatóságának kérdéseire válaszolva, kitért arra is, hogy a dolgozó szülőknek a gyermeknevelésben segíteni kívánó nagyszülők is vehetnek gyedet igénybe.

- magyarázta a miniszterasszony.

A járvány családokra gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta, hogy több olyan tanulmányt olvasott, amelyek szerint a járvány megkérdőjelezte a családok szükségességét. Véleménye szerint, épp ellenkezőleg,

a pandémia sokkal jobban összekovácsolta a családokat,

hiszen a szükségszerű korlátozások embereket szakítottak el szeretteikről, ami mindenki számára fájdalmas.

A miniszter az alaptörvény módosításával kapcsolatban leszögezte: az, hogy az anya nő és az apa férfi egy olyan evidencia, amit nem lehet megkérdőjelezni, vagy pótolni bármilyen alternatívával.

- tette hozzá Novák Katalin.