Elképzelhető, hogy megszüntetik a vásárlási idősávot, és ezzel egy időben négyzetmétertől függően szabályozhatják az üzletekben egyszerre tartózkodók létszámát. Az innovációs szaktárca jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek javaslatairól - írta a Magyar Nemzet.

Az Idősek Tanácsa is támogatja az időseknek fenntartott vásárlási idősáv felfüggesztését legalább a hétvégére, de akár a teljes karácsonyi időszakra. Mindemellett úgy tudja a Magyar Nemzet, hogy a létszámkorlátozásról szóló javaslat is egységes támogatást élvezhet, főként, ha azt az idősáv kiváltásával együtt vezetik be. Akárcsak az innovációs szaktárca, Gulyás Gergely miniszter is jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek azon igényéről, amely a létszámot korlátozza, ahogy az idősáv eltörlését is javasolják az ágazati szereplők, mivel fokozódik az év végi tömeg a boltokban, így az egész nap folyamán vásárló idősebb vevők biztonsága lehet kevésbé megerősített.

Védőmaszkot viselő emberek egy budapesti vásárcsarnok előtt.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy terv szerint arról is dönthetnek, hogy teljesen felfüggesztik az idősávot, ami azzal járna, hogy megszűnne a délelőtti időkorlát, de a 65 év felettiek szabad vásárlási joga megmaradna, egy másik elképzelés szerint viszont csak az ezüst- és az aranyvasárnapi hétvégéken függesztenék fel az idősávot. A létszámkorlátot a tavaszi hullám idején már több nagy áruházlánc önként is alkalmazta, ami azzal járt, hogy az üzlet bejáratánál a biztonsági őr, áruházi alkalmazott közreműködésével szabályozta a belépő vásárlók számát, akkor még jogszabályi felhatalmazás nélkül, a vásárlók együttműködésére alapozva. Emellett például a nyitáskor kihelyezett kosarak, bevásárlókocsik számát szabták meg az alapján, hányan férnek el a védőtávolságok betartásával az üzletben.

Az a jó, ha egységesen szabályozzák a kérdést, mert az önkéntes eljárások egyenetlenséget okozhatnak a piacon. Habár a fokozott járványveszélyben már inkább versenyelőnyt jelenthet, ha a vevő tudja, hogy a kereskedőnél így is megóvják az egészségét, ha országosan valamennyi üzletben így járnak el, a dolgozókat sem érheti adott esetben atrocitás a kívül maradt vevőktől – mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felidézte, hogy már jelezték: az idősáv december második felében több feszültséget okozhat a generációk között, ezért üdvözlik, ha az Idősek Tanácsa fontolóra veszi annak módosítását. Megemlítette azt is, hogy eltérőek lehetnek a helyi igények a 24-i vásárlási lehetőségekről, de ha a szentestére kilátásba helyezett boltbezárások – amire a jogszabály jelenleg is önkéntes lehetőséget ad – központilag lennének elrendelve, az elejét venné, hogy a munkavállalók a cégen belül várják az évenként társadalmi szempontból is vitára kerülő szentestei munkavégzés dilemmájának megoldását.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek jelezte, hogy várják a kormány döntését a felmerült módosításokról. A szakértő megerősítette, hogy azért lesz fontos döntés, mert az a hónap közepe felé már látszik, hogy – a korlátozások ellenére – mind az ajándékokból, mind az ünnepi asztalra valókból egyre többet vásárolnak a családok, ez egyébként mutatja, hogy a vásárlóerő a járványhatások dacára is stabil maradt.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Számunkra az a legideálisabb, ha minden korosztály tekintetében biztonságosabban, egyenletesebben oszlik el a tömeg, mert így kisebb lesz a boltokban a zsúfoltság. Így megerősödhet az eddig is tapasztalt felelős együttműködés a vásárlók és a kereskedők között – fogalmazott Vámos György.