Lebukott egy pályázatokhoz kötődő számlagyár

Vágólapra másolva!
Egy pályázatokkal kapcsolatos visszaélésekre szakosodott bűnszervezetben létrehozott újabb számlagyár öt tagjának letartóztatását indítványozta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A tagok egy olyan csoporthoz tartoztak, amely ellen költségvetési csalás miatt már lezárult a nyomozás.
Vágólapra másolva!

Egy olyan pályázati visszaélésekkel meggyanúsított férfi került a nyomozók látóterébe, akit egy korábbi akcióban fogtak el és azóta is letartóztatás alatt áll. A csaló megállapodott a számlagyár most elfogott vezetőjével abban,

hogy cégei a pályázatok során beszerzett anyagokról, eszközökről nem piaci árréssel, hanem túlárazottan, a pályázathoz biztosított legmagasabb összegben állítanak ki számlát.

A számlagyár vezetője és az irányítása alatt álló társai emellett beszerzés nélkül is állítottak ki számlákat. A pályázó cégek a hamis számlákat nemcsak a pályázatok elszámolása során, hanem az áfa bevallásukban is szerepeltették.

A számlagyár vezetője és társai a

736 millió forintot meghaladó összegű pályázati támogatás jogosulatlan megszerzésében és az áfa levonásban is segítettek.

Az adónyomozók összehangolt akciójának keretében, gyanúsítotti kihallgatásuk után a számlagyár tagjai közül öt embert vettek őrizetbe.

Az ügyészek kezdeményezték a letartóztatásukat is a szökés, elrejtőzés, az eljárás jogellenes befolyásolása, továbbá a bűnismétlés veszélye miatt. A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírája a tegnap megtartott üléseken mind az öt gyanúsított letartóztatását elrendelte. A döntés egyik esetben sem végleges, mert védőik fellebbeztek ellene.