A mi kultúránk attól erős, hogy sokszínű

Demeter Szilárd író
Budapest, 2019. március 5. Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója vitákat kiváltó írása óta első alkalommal exkluzív interjút adott a Kontra.hu-nak, amelyben határozottan kijelentette, hogy ő nem antiszemita, és beszélt a magyar kultúra sokszínűségéről is.
Vágólapra másolva!

A vitatott tartalmú publicisztikával kapcsolatosan a PIM főigazgatója kijelentette, hogy

az nem volt antiszemita, hozzáfűzve: soha még csak antiszemita gondolata se volt.

Demeter Szilárd Forrás: MTI/Illyés Tibor

Demeter Szilárd elmondása alapján ő edzett, a felesége viszont sokkal nehezebb helyzetbe került, a közösségi oldalakon

tucatjával kapott halálos fenyegetéseket, mindkettejük részére, sőt kipécézték a gyereküket is.

Olyanokat írtak a feleségének, hogy

Vagy hogy

Tehát

a „toleráns" baloldaliak kivégzéssel fenyegették meg Demeter Szilárdot és deportálással a családját.

Az interjú egy következő részében a kérdező azon felvetésére, hogy „Demeter a tolerancia tekintetében liberálisabb, mint a baloldal", azt felelte: ő a magyar kultúra egészében gondolkodik. Hozzátette:

Szerinte „a baj inkább az lehet, hogy ő nem kér engedélyt a balliberálisoktól a döntéseihez és cselekedeteihez, sőt, folyamatosan megkérdőjelezi a több évtizedes véleménymonopóliumukat, és azt, hogy ők mondják meg, mi a teljesítmény".

– emelte ki.

Azzal összefüggésben, hogy egyes baloldali művészek – többek között Bródy János – már közölték, hogy az írása miatt nem mennek többé a PIM-be, Demeter Szilárd - azon kívül, hogy elismerően beszélt Bródy János zenei munkásságáról - a következőket mondta:

Hozzáfűzte: „hál' Istennek, a magyar kultúra erős, sokszínű, rengeteg tehetséges alkotó- és előadóművészünk van, hát majd bejönnek mások. Kölcsey írja egy helyütt, hogy az emberi tehetség parányi lámpás, egyszerre keskeny kört tölthet meg a fényével, ha elviszed valahonnan, akkor sötétség marad utána. De Kölcsey azt nem mondta, hogy ugyanazt a helyet más tehetség fényével ne lehetne megvilágítani, és akkor nincs sötétség".

A Demeter Szilárddal készül interjú teljes egészében itt olvasható el.