Egy új, magyar fejlesztésű maszk a vírusok csaknem száz százalékát kiszűri

KC vírusmaszk
KC vírusmaszk
Vágólapra másolva!
Saját maguknak szerettek volna egy biztonságos maszkot készíteni a KC Struktur kft. tulajdonosai még márciusban, ezért egy 3D nyomtató segítségével fejlesztettek ki egy csaknem 100 százalékig biztonságosat. Már gyártják a vírusmaszkot, amelynek szűrője vírusos környezetben 24 órán át védi a használóját a levegőben megtalálható vírusok, és egyéb részecskék ellen. Vagyis: a legveszélyesebb helyeken – például a kórházak Covid-osztályain – is biztonságban dolgozhatnak az ápolók, orvosok. Sopronban és Mosonmagyaróváron gyártják a maszkokat. A cég ügyvezetője az Origónak azt mondta: szeretnék Magyarországon tartani a gyártást, ezzel támogatva a hazai munkaerőpiacot. Már jótékony célra is felajánlottak maszkokat – például a tatabányai kórházba szállítottak a vírusmaszkokból. Kállai Miklós, a cég ügyvezetője - aki eredetileg gépészmérnök - az Origónak nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

A mi maszkunk szűrőjét valódi vírusokkal teszteltük, ráadásul úgy, hogy azok a vírusok, amelyekkel vizsgálták a szűrőinket, fele akkora méretűek, mint a most járványt okozó koronavírus

- mondta Kállai Miklós.

A Covid betegséget okozó vírus méretét a kutatók adták meg. Olyan maszkot fejlesztettünk ki, ami eddig még nem létezett.

fotó: Talán Csaba

Hogyan jött az ötlet, hogy elkészítsenek egy ilyen maszkot?

Végtelenül egyszerűen: márciusban, amikor Magyarországon is megjelent a kórokozó, szerettünk volna saját magunknak készíteni egy biztonságos maszkot. Egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy piaci termék legyen belőle. Csupán magunkat szerettük volna védeni. Egy 3D nyomtatót használtunk, és először az interneten talált tervek segítségével készítettük el az első maszkokat. Kiderült azonban, hogy egyik sem kényelmes. Vagy nem tömít rendesen, nem feküdt fel az arcra biztonságosan, vagy valóban kényelmetlen. Tovább fejlesztettünk, újabb és újabb maszkterveket dolgoztunk ki, mindaddig, amíg nem lett tökéletes az eredmény.

Aztán filtert kerestünk hozzá. Az első vírusfilterek külföldről történő beszerzésében segített Csősz Boglárka, aki a dizájnerünk, Csősz Botond testvére, és befektetőként szállt be a cégünkbe, valamint a széleskörű nemzetközi kapcsolataival segíti a maszkunk terjesztését. Vásároltunk egy részecskemérő berendezést, amivel mérni tudjuk a szűrőn átszálló részecskék mennyiségét. Végül arra jutottunk, hogy léteznek már vírusfilterek, és azt kellene a maszkba építeni. Ez lett a tökéletes megoldás.

Lényegében a maszktest újra használható fertőtlenítés után – ki lehet főzni, mint a cumisüveget, vagy alkoholos kendővel át kell törölni -, aztán csak a filtert kell benne cserélni. Ez környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos.

A szűrő 24 órán keresztül nem engedi át a vírusokat. De ha valaki egyszer levette a maszkot, elengedhetetlen, hogy a maszktestet fertőtlenítse, és a szűrőt cserélje. A maszk a vírusok 99,98 százalékát szűri egy teljes napon át. Arra is figyeltünk a fejlesztés során, hogy a levegővétel is könnyebb legyen.

Kállai Miklós, a KC Struktur Kft. ügyvezetője forrás: Kállai Miklós

A maszk nyilván szorosan tapad az arcbőrhöz. Mennyire irritálja a bőrt?

Az átlagos maszkokkal az a gond, hogy feltapadnak a bőrre, nedvessé válnak, és így irritálják a bőrt, amely kipirosodik. A mi maszkunk egy vékony peremen tömít – a határértéknél jóval hatékonyabban. Laboratóriumban is vizsgáltattuk, amelynek eredménye szerint mindössze két százalékos az alászívás. Rugalmas műanyagból készül, ami kevésbé okoz bőrirritációt.

fotó: Talán Csaba

Hol gyártják a maszkokat?

Sopronban gyártja egy alvállalkozó a maszk alkatrészeit, és Mosonmagyaróváron szereljük össze. Szeretnénk itthon tartani a gyártást, mert munkahelyeket teremtettünk.

Ajánlottak-e fel maszkokat kórházaknak?

Igen, több jótékonysági akciónk is volt, a napokban a tatabányai kórházba szállítunk az új maszkokból. Azt reméljük, hogy mivel a maszk nem pusztán a koronavírus, hanem más kórokozók ellen is véd, a jövőben a kórházakban több orvos is használja majd.