Házkutatást tartottak vírustagadó, oltásellenes uszítóknál, az álorvos Gődényt is bevitték a rendőrök

Vágólapra másolva!
Több ismert vírustagadóra, köztük Gődény Györgyre csapott le a rendőrség pénteken. A hatóságok többek között rémhírterjesztés miatt indítottak eljárást a nagyon veszélyes, és egyben ártalmas nézeteket terjesztő személyek ellen. Magyarországon a koronavírus-járvány kezdete óta terjesztik ostobaságaikat a vírustagadók és oltásellenesek, miközben a legnagyobb közösségi oldal továbbra sem tesz semmit a vírustagadók ellen. Itthon nemcsak a vírustagadók, hanem a baloldal is mindent elkövet a sikeres védekezéssel szemben. A vírustagadók nézetei külföldön is gyorsan terjednek, sőt Romániában egy soviniszta pártnak a parlamentbe is sikerült bekerülnie a maszkviselést tagadó véleményével. 
Vágólapra másolva!

Péntek reggel négy, a vírusszkeptikus tartalmak hangadóiként ismert személynél tartottak házkutatásokat. Ezek során a nyomozók informatikai eszközöket, adathordozókat foglaltak le, a vizsgálatok eredménye megalapozhatja az érintettek büntetőjogi felelősségét – jelentette be az Operatív Törzs tájékoztatóján Gál Kristóf. Az ORFK szóvivője hozzátette:

a rendőrség a több hete indított eljárást rémhírterjesztés miatt folytatja, de felmerülhet a hatósági rendelkezés elleni uszítás is.

Az ezredes hangsúlyozta, hogy az eljárást a rendőrség nem feljelentés, hanem saját észlelése alapján indította. Mint arról már korábban beszámoltunk, internetes felületeken, közösségi oldalakon találkozhatunk vírustagadó, illetve vírusszkeptikus vélemények, tartalmak közlésével. Ezeket a felületeket a rendőrég folyamatosan monitorozza, azonban nem minden ilyen tartalom tartozik büntetőjogi kategóriába.

Később kiderült, hajnalban rendőrök jelentek meg Gődény György otthonában, és a férfit bilincsben vitték el. Minderről felesége írt férje közösségi oldalán.

A rendőrségi akcióval kapcsolatban megkerestük a hatóságokat, de azt közölték:

A rendőrség több hete indított eljárást rémhírterjesztés miatt Forrás: police.hu

Többször figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi Központ

A koronavírus-járvány márciusi magyarországi megjelenése óta folyamatosan terjednek az álhírek, vírustagadó és vírusszkeptikus nézetek a közösségi oldalakon. Új fejlemény, hogy miután már nincsen olyan ember Magyarországon, akinek az ismerősi körében ne lenne fertőzött, a járványtagadók a leendő védőoltást kezdték el támadni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ már az év eleje óta többször felhívta a figyelmet arra, hogy a vírustagadás nagyon hátráltatja azokat a védekezési mechanizmusokat, amelyeket a tudomány és a kormány előír, illetve biztosít mindenki számára.

Az NNK azt is közölte, hogy

a védekezést veszélyeztetik az internetes portálokon, a közösségi médiában, illetve már a közoktatási intézményekben is terjedő vírustagadó nézetek.

Nagyon fontosnak nevezték, hogy a mostani időszakban mindenki megértse az egyéni felelősség fontosságát. Mindenkinek oda kell figyelnie a maszk megfelelő viselésére, a távolságtartásra, a tüsszentési etikett betartása és a kontaktusok számának csökkentésére - foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat.

Álorvos áll a hazai vírustagadók élén

A hazai vírustagadók egyik vezéralakja Gődény György. A magát Doktor Gődénynek nevező, egyébként gyógyszerészi végzettségű férfi egyértelműen üzleti hasznot lát a vírustagadásban. Korábban elárulta, mindez az általa vezetett Közös Nevező nevű párt bázisának építésére jó neki.

Gődény pártja elindult a 2018-as voksoláson, mindössze 0,07 százalékot értek el, viszont a 153 millió forintos állami kampánytámogatásuk eltűnt.

Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújával folyik nyomozás. Gődény korábban még egy tüntetést is szervezett a vírustagadók nézeteinek népszerűsítése érdekében, de szerencsére az akció csúfosan megbukott. Gődény YouTube-csatornáján hol a maszkviselés ellen lázított, hol a teszteredményeket vonta kétségbe, hol a COVID-19 veszélyességét.

Gődény György a hazai vírustagadóknak a vezetője. Választási visszaélésben is érintett lehet Forrás: Origo

Legújabb „akciója" Gődénynek az volt, hogy azt kezdte el terjeszteni, hogy a koronavírus elleni vakcina halált is okozhat.

- írta Gődény. Minden bizonnyal a pénteki rendőrségi akció hátterében az is állhatott, hogy így vegyék elejét a leendő vakcina elleni álhírkampánynak. Fontos leszögezni, hogy Magyarországon továbbra sincsen elérhető vakcina a koronavírus ellen, mivel a hatóságok csak 100 százalékban biztonságos szert fognak engedélyezni.

Így támadja a védekezést a baloldal

A járvány elleni sikeres védekezést nemcsak Gődény és társai, hanem a baloldali pártok is nagyban gátolják. Mindennek a legjobb példája az volt, hogy Jávor Benedek, akit Karácsony Gergely nevezett ki a brüsszeli budapesti képviselet élére, pár nappal a márciusi veszélyhelyzet kihirdetése után megjelent írásában

„relatíve ártalmatlan járványnak” nevezte a WHO által akkor már pandémiának minősített vírust.

Pár hónappal később Jávornak sikerült tetéznie azzal a „szakértelmét”, hogy vicceskedve azt javasolta a kormánynak, hogy Gődény Györgynek fontos pozíciót kellene adni a járvány elleni védekezésben.

Gődényhez hasonlóan szintén az oltóanyag ellen kampányol a Gyurcsány-párt is, mivel aláírásgyűjtésbe kezdtek a koronavírus-oltóanyagok ellen, mindenféle bizonyítékok nélkül azt sugallva, hogy az orosz és a kínai oltóanyag nem elég megbízható. Korábban Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselője „felesleges hülyeségnek” nevezte a védelmi intézkedéseket. Szotyori-Lázár Zoltán, Vona Gábor keresztfia pedig több alkalommal is megkérdőjelezte a járványhelyzet súlyosságát.

- írta posztjában.

Gyurcsányék is többször hergeltek a koronavírus-járvány elleni védekezés ellen Forrás: MTI/Marjai János

Szigorúbb fellépést biztosít a Btk.

A kormány látva az egyre jobban burjánzó vírustagadó és oltásellenes nézeteket döntött úgy, hogy szigorítja a Büntető Törvénykönyvnek a rémhírterjesztéssel (és az álhírekkel) kapcsolatos passzusát.

- olvasható a törvényben. Mindezek alapján Gődény és társai akár öt év szabadságveszésre is számíthatnak, ha adott esetben vádemelésig eljutnak az általuk terjesztett valótlanságok miatti eljárások. Sajnos a Facebook továbbra is hagyja, hogy a vírustagadók és összeesküvéselmélet-hívők szabadon terjeszthessék ostobaságaikat.

Csúnyán leégett a vírustagadó

Nagy nyilvánosságot kapott epizód volt az, amikor ország-világ előtt nyilvánvaló lett, hogy milyen ostobaságokat beszél Gődény a koronavírus-járványról. A betegséggel küzdő Majka a kórházból hívta fel a vírustagadó Gődényt, de nem tudott vele beszélni. Gődény állítólag mindennek elhordta Majkát egy Facebook-csoportban, a rapper és műsorvezető emiatt kereste, de a telefon folyton foglaltat jelzett.

Franciaországban járványtagadó film is készült

November közepén látott napvilágot egy vírustagadó film Franciaországban. A Magyar Nemzet beszámolója szerint várhatóan nem válik a francia filmművészet új gyöngyszemévé a „Hold-up", amelyet közösségi finanszírozásból hoztak létre az alkotók. A film koronavírus-szkeptikus „szakemberek" armadáját szólaltatja meg, akik „együttes erővel leplezik le a világméretű összeesküvést" a szerintük nem is létező járvánnyal kapcsolatban.

Az alkotók által dokumentumfilmnek nevezett alkotás ellen politikusok és járványügyi szakemberek is tiltakoztak,

míg közismert személyiségek – köztük Sophie Marceau – az egészségügyi világválság kellős közepén, jobb híján a filmet népszerűsítve generáltak figyelmet maguknak.

George Simion, az AUR vezetője is részben a járvány elleni álhírek terjesztésével szerzett népszerűséget Forrás: Twitter

Nemcsak Magyarországon vagy Franciaországban próbálnak páran népszerűséget szerezni ostoba nézeteikből, hanem tőlünk keletre is. Egyes elemzők szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) annak is köszönhette közel 9 százalékos eredményét a múlt heti parlamenti választáson, hogy tüntetéseket szervezett Bukarestben a védőmaszk kötelezővé tétele ellen. A román ortodox egyházzal szoros kapcsolatot ápoló szervezet az ellen is tiltakozott, hogy a járvány miatt korlátozták a templomi szertartásokat, és betiltották a zarándoklatokat.