Péterffy Attila pécsi polgármester egyeztetés nélkül új alpolgármesteri posztot hozott létre, betöltésére kiválasztotta Nyőgéri Lajos helyi szocialista politikust, ám döntését még a polgármestert jelölő Mindenki Pécsért Egyesület is bírálja - írta szombaton a Pécs Aktuál hírportál.

A portál cikkében hivatkozott a Mindenki Pécsért Egyesület - amely a 2019-es önkormányzati választásoknál a pécsi baloldali pártok közös indulásának gyűjtőszervezete volt - elnökségének közleményére, amely "indokolatlannak és kifejezetten károsnak" minősítette, hogy  a város polgármestere - kihasználva a rendkívüli helyzetet - egy újabb alpolgármesteri státuszt hozott létre. Meggyőződésük, hogy sokkal inkább a válság sújtotta családok és hátrányos helyzetű pécsi polgárok megsegítésére kellene fordítani azokat a milliókat, amelyeket a harmadik alpolgármesternek fizetnek majd - közölték.

Az egyesület elnökségének közleménye szerint a polgármester visszaélt a veszélyhelyzetben ráruházott egyszemélyi döntés jogával, mivel ez az intézkedése nem a válság enyhítésére szolgál. Ezért arra szólították fel, hogy a rendkívüli állapot megszűnése utáni első közgyűlésen bocsássa szavazásra a harmadik alpolgármesteri státusz létrehozását, és csak akkor kezdeményezze a státusz betöltését, ha azt a közgyűlés minősített többséggel elfogadja - emlékeztetett a Pécs Aktuál.

Péterffy AttilaForrás: Facebook

A portál úgy fogalmazott: ahhoz képest, hogy a polgármester pénteken azt állította, többkörös egyeztetést követően választotta ki  újabb, MSZP-s alpolgármesterét, most a Mindenki Pécsért Egyesület elnöksége közleményben támadta Péterffy Attilát.

Azt írták, hogy a pécsi közgyűlés DK-frakciója szintén arra kérte a polgármestert: a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején tartózkodjon attól, hogy a járvánnyal nem közvetlenül összefüggő ügyekben a pécsi választók többségét képviselő frakciók egyetértése nélkül döntsön. A Pécs Aktuál szerint vitatott, hogy egyeztetett-e érdemben a polgármester a frakciókkal az alpolgármester kinevezéséről.

Megemlítették, hogy a portálnak nyilatkozva a polgármester azt mondta, a városvezető koalíció frakcióvezetőivel egyeztetett Nyőgéri Lajosról, sőt, konkrétan az ő véleményük alapján döntött. Továbbá a portál "első kézből származó - de névtelenséget kérő - információkból" megtudta, hogy a városvezető koalíció frakcióvezetői szavaztak a harmadik alpolgármesteri tisztségről és a személyekről is a hivatalos bejelentés előtt. 

Tehát Péterffy Attila nem mondott valótlant; ugyanakkor mégis érdekes az, hogy miért állítják, vagy legalábbis sejtetik egyes frakcióvezetők ennek ellenkezőjét  - írta a Pécs Aktuál.

A pécsi közgyűlés ellenzéki Fidesz-frakciója már korábban úgy reagált a hírre: "Felháborító, hogy egy korábban rágalmazásért jogerősen elmarasztalt és cégvezetéstől eltiltott baloldali politikust nevezett ki Péterffy Attila Pécs vezetői közé."