Most már biztos, hogy összeáll a Gyurcsány Ferenc vezette közös baloldali lista, amire szépen lassan mindenki felkérezkedett, az MSZP-től kezdve a Párbeszéden és az LMP-n át a Momentumig – és ne legyen kétségünk, most jön a Jobbik, amelynek elnöke nyíltan törleszkedik a DK elnökéhez. Gyurcsány közben bejelentette, hogy a feleségét akarja közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek. Ez a hír persze senkit sem lephet meg, Gyurcsányné már jó ideje kampányol, jelentős részben brüsszeli pénzen. A listára felkérezkedő pártok az általuk befutónak gondolt helyekért cserébe immár teljes egészében feladták korábbi identitásuk maradékait is. Összeállt a Soros-kolbász.

Orbán Viktor: Önök felsunnyogtak Gyurcsány listájára

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlésben – az azonnali kérdések óráján – az LMP frakcióvezetőjének, Keresztes László Lórántnak az egyik kérdésére válaszolva azt felelte, „örül annak, hogy Keresztes személyesen nem támogatja az Európai Egyesült Államok tervét", ugyanakkor hangsúlyozta, az LMP a Jobbikkal együtt fölsunnyogott arra a listára, amelynek vezetője éppen ezt szorgalmazza.Szép dolog a személyes ellenállás, de talán kicsit elkésett – fűzte hozzá a miniszterelnök, majd kiemelte, be vannak darálva a baloldaliak a Soros-kolbászba, amelyet az a közös lista jelent, amelyet Gyurcsány Ferenc vezet.

Gyurcsány maga vallotta be, hogy Gyurcsánynét akarja miniszterelnök-jelöltnek

Szintén hétfőn nyilatkozott a bukott miniszterelnök a Zdenek Bakala cseh oligarcha által finanszírozott „új Indexnek", amelyben – többek között – arról beszélt, hogy „a következő kormány programjával, személyi felállásával, a többi ellenzéki párttal és mozgalommal tölti az életét, kora reggeltől késő estig".Néhány órával később, immár az Országgyűlésben Gyurcsány egy zavaros beszéd közben egy mikrofonnal zsonglőrködött, négyszer is leejtette.

Az interjúból elég egyértelműen kiderült, hogy a baloldalon minden fontos dologról a DK fogja kimondani a végső szót, a kormányfőjelölt személyéről is, amire a feleségét jelöli.

Gyurcsány Ferenc és GyurcsánynéForrás: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsány „alkalmasnak, esélyesnek" nevezte feleségét, hozzátéve, hogy ha megérkezik, akkor azt mindenki látni fogja. Még nem érkezett meg. De nem kell kapkodni, ha szeptember-október a miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor nagyon ráér. Ő tényleg.

Gyurcsányné brüsszeli pénzből kampányolva próbálja lejáratni Magyarországot

Gyurcsányné már egy ideje aktívan kampányol a miniszterelnök-jelöltségért, főleg a közösségi médiában. Egy pénteki összesítés alapján a Facebookon március óta már 34,8 millió forintot költött hirdetésekre, ebből több mint 22 milliót brüsszeli pénzből, egész pontosan: a DK európai parlamenti frakciója, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) eddig ennyit bocsátott Gyurcsányné rendelkezésére.

Forrás: Facebook

A brüsszeli pénzösszeg a leendő miniszterelnök-jelölt Facebook-oldalának hirdetésére jelentősen növekszik, november 25-én ez a szám még „csak" 2,86 millió forint volt.

A bukott miniszterelnök felesége videókampányában nyilvánvaló hazugságokat fogalmaz meg, az egyikkel már le is bukott. Egy videójában, november 9-én ugyanis azt állította Gyurcsányné, hogy uniós támogatásból minden lengyel család havi 120 eurós támogatást kap. A program valóban létezik, csakhogy Brüsszel ennek finanszírozásához egyáltalán nem járul hozzá, az teljes egészében a varsói konzervatív kormány pénzügyi keretéből valósult meg, a neve pedig „Család 500+", az 500 alatt lengyel zloty (PLN) értendő.

Az MTI tudósítása szerint a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Gyurcsányné hazugságokkal tűzdelt, Magyarországot lejáratni hivatott kampányvideói kapcsán hétfő este az S&D frakcióhoz fordult. A kormánypárti képviselők által kiadott közleményben emlékeztetnek rá, hogy az EP alelnökeként is ténykedő Gyurcsányné hirdetéseit az európai adófizetők (tehát mi, magyarok is) és a bevándorláspárti szervezetek finanszírozzák.

Így adták fel identitásuk maradékát az ellenzéki pártok annak reményében, hogy rákerülhessenek Gyurcsányék listájára

A Momentum

A Gyurcsány vezette listára néhány napja kérezkedett fel a Momentum, amelynek politikusai korábban arról beszéltek, hogy nem kérnek sem a bukott miniszterelnökből, sem a régi baloldali pártokból, ehelyett „teljes megújulást és totális generációváltást" hirdettek meg, még 2017-ben.

2017 márciusában Fekete-Győr András pártelnök a következőket mondta a baloldali Klubrádiónak interjút adva: nyugdíjazni szeretnénk az elmúlt 27 év politikai elitjét, nyomban kizárta ezáltal az együttműködést más pártokkal. A Momentum elnöke hozzáfűzte: mi rendszerkritikusak vagyunk, ebbe pedig nem fér bele a koalícióra lépés a jelenlegi pártokkal, amelyek elárulták a választóikat.

Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András 2020 nyaránForrás: Facebook

2017 novemberében az azóta már megszűnt Budapest Beacon nevű baloldali hírportálnak Fekete-Győr – többek között – elismerte, hogy költségvetési, államháztartási szempontból az ország sokkal jobban áll, mint 2010 előtt.

A radikális baloldali pártelnök a Gyurcsány-korszakra kitérve így folytatta: „a köztelevízió akkor az MSZP érdekeit szolgálta. A Fidesz rá volt kényszerítve, hogy létrehozza a Hír TV-t. Maga a gazdaság pedig darabokra hullott. Az eladósodás a szocialista kormányok hibája".

2017 decemberében a Momentum vezetője egy, a 24.hu-nak adott interjújában a következőket mondta mostani főnökéről: nem mindenkivel szemben vagyunk arrogánsak – ha ez arrogancia –, de nem tudom, hogy Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában. Már igazán eltakarodhatna a közéletből.

Soproni Tamás, aki akkor a párt egyik alelnöke volt, jelenleg pedig Terézváros polgármestere, 2017 végén a 24.hu-nak mindenki másnál egyértelműbben fogalmazva kijelentette:
„NEM GYURCSÁNYOZZUK ÖSSZE MAGUNKAT".Közvetlenül a 2019-es európai parlamenti választás után Fekete-Győr azt mondta Gyurcsányról: léteznie kell DK-nak Gyurcsány nélkül. Sok DK-st is biztosan zavar, hogy a DK egy one man show. És már egyre kevésbé az, ami örömteli.A 2019-es önkormányzati választás után egy hónappal a Momentum elnöke azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem állhat a baloldali összefogás élén.

Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármester, az egyszemélyes Párbeszéd elnöke sem kedvelte régebben Gyurcsányt (vagy legalábbis úgy tett).

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Németh Angéla és Kunhalmi ÁgnesForrás: MTI/Balogh Zoltán

2012-ben, még LMP-sként a későbbi főpolgármester azt mondta egy beszélgetésben: jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt, és 2014-ben az összefogás és a közös listáról történő megegyezés után ugyanez a Karácsony úgy nyilatkozott a Gyurcsány Ferenccel történő megegyezésről: nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van.Karácsony Gergely a 2006-os rendőrterrorért és a baloldal tönkretételéért is már számos alkalommal bírálta régi-új főnökét, ami eléggé álságos annak tükrében, hogy amikor ezek történtek, Karácsony a balliberális kormányzatok által adófizetői pénzekkel kitömött Mediánnak dolgozott.

LMP

A régi LMP számtalan alkalommal támadta Gyurcsányékat a parlamentben, nagyjából 2010-2016 között, amikor a zöld pártot még Schiffer András vezette. Schiffer távozása után sokat oldódott a hangulat az LMP és a DK között.

2018 márciusában, közvetlenül az országgyűlési választások előtt, az akkori LMP több politikusa leült tárgyalni Gyurcsánnyal és néhány emberével az ellenzéki együttműködésről.

Az egyébként eredménytelen tárgyalások után Vágó Gábor azt nyilatkozta Soros magyarországi blogjának:ha én, mondjuk, részeg vagyok, és meghívok barátokat otthonra beszélgetni, az a minimum, hogy őket is megkínálom whiskey-vel.

A zöld politikus ezzel egyértelműen Gyurcsány Ferencre utalt, aki válaszul azt mondta, hogy beperli Vágót a – szerinte – valótlan állításáért. Vágó később bocsánatot kért a DK elnökétől.

A Jobbik
A végtelenségig lehetne sorolni a jobbikos politikusok Gyurcsányt és pártját támadó „szemkilövetős", „hazaárulós"  nyilatkozatait. Az utóbbi két-három évben ezek a megjegyzések fokozatosan eltűntek.

Ahogy arról korábban szó esett, a 2018-as választásokat megelőzően a DK megkísérelte kizárni a Jobbikot a baloldali együttműködésből. Kezdeményezésük sikeresnek bizonyult, igaz, ekkor még Vona Gáborék sem akartak közösködni a többszörösen bukott baloldali pártokkal. Mint ismert, az ellenzéki pártok pár hónappal a választás előtt azzal voltak leginkább elfoglalva, hogy kit tegyenek bűnbaknak azért, hogy nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülniük. Gyurcsány annak ellenére, hogy pár nappal korábban vállalhatatlannak nevezte a Jobbikot, Vona Gáborékat is tárgyalóasztalhoz hívta.

Vona GáborForrás: MTI/Kovács Tamás

Csakhogy Vona Gáborék akkor még Gyurcsányra hivatkozva nem fogadták el a meghívást.A 2018-as parlamenti választást követően a Jobbik fokozatosan olvadt bele a DK vezette baloldali szövetségbe. Emlékezetes, Sneider Tamás elnökké választását követően többször szakadt a párt. Pedig a volt elnök tavaly év végén is úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány Ferenccel közös lista a teljes ellenzék vereségét jelentené. Tetszik, nem tetszik, ezt tudomásul kell venni.Megválasztását követően Jakab Péter még azt mondta:

Nem tudok közösséget vállalni Gyurcsány Ferenccel.Sőt, Gyöngyösi Mártonnak, a párt elnökhelyettesének, EP-képviselőjének a megfogalmazása szerint Jakab a tisztújító kongresszuson úgy kérte a tagság bizalmát, hogy elmondta, elképzelhetetlen, hogy egy listán legyen Gyurcsány Ferenccel.

Jakab PéterForrás: MTI/Illyés Tibor

Jakab a hvg-nek adott márciusi interjújában megerősítve ezt, kifejtette, hogy nem fogok Gyurcsány Ferenccel egy listán szerepelni.

Maga Gyöngyösi Márton is bírálta a DK elnökét, amikor az LMP-közeli Azonnalinak azt mondta, hogy „Gyurcsány inkább akadálya egy közös listának, mint a melegházasság".

Azóta már Jakab is nyilvánosan közösködik Gyurcsánnyal, így már csak idő kérdése, hogy hivatalosan is felkérezkedjenek a közös listára. Legutóbb az ATV műsorában már arról beszélt, hogy minden pártnak össze kell fognia a Fidesz ellen. 

Vélhetően nekik is szükségük van befutó helyekre, hiszen a nem csekély összegű támogatások miatt szeretnének önálló frakciót alakítani, ahhoz pedig legalább 5 fő kell. Ennek érdekében megérheti számukra – véglegesen – bedarálódni a Soros-kolbászba.