Kedvező tendenciát mutat a szennyvízben található koronavírus-örökítőanyag mennyisége

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, járókelők, tömegközlekedés, Boráros tér, maszk, maszkviselés, védekezés, kötelező maszkviselés, köztér
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette a legfrissebb adatokat arról, mekkora a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a nagyobb városok szennyvízében.
Vágólapra másolva!

Az 50. heti adatok alapján a legtöbb településen továbbra is stagnál, vagy enyhén csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

Emelkedő tendenciát egyedül Szolnok esetében figyeltek meg.

A vizsgálatok alapján az átlagosnál magasabb a koncentráció Eger, Szolnok és Szombathely esetében. Csökken azonban a koncentráció Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden. Ezzel Debrecenben és Szegeden ismét alacsony szintre csökkent az új koronavírus koncentrációja.

Maszkos emberek Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt ad, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, így a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is.

Az eredmények továbbra is kedvező tendenciát mutatnak,

ugyanakkor ennek fenntartása érdekében fontos a megelőző intézkedések betartása, különösen a karácsonyi időszakban.

Az NNK felhívja a figyelmet arra, hogy az egyéni felelősség szerepe továbbra is hangsúlyos a kockázatcsökkentésben, ezért kiemelten fontos a járványügyi szabályok fokozott betartása.