Így alázta meg magát a Jobbik Gyurcsány Ferenc előtt, hogy felkéredzkedhessen a listájára

Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc teljesen elfoglalta a baloldalt, és egyértelművé tette, hogy ő fogja diktálni a listaállítás feltételeit. A közös baloldali listára szép lassan felkérezkedett mindenki, a sort a Jobbik zárja. Az egykor magát radikális jobboldalinak mondó párt ma már semmiben nem különbözik a radikális baloldali pártoktól (ráadásul: mivel a szélsőbaloldal ugyanúgy antiszemita, mint a szélsőjobb, a Jobbik nagy örömére antiszemita nézeteiket is nyíltan vállalhatják tobvább). Jakab Péter pártelnök a minapi televíziós interjújában egyértelművé tette, hogy minden további nélkül csatlakozni fognak a DK-MSZP-Momentum koalícióhoz. Ez pedig azt jelenti, hogy pár nap múlva a Jobbik Gyurcsány parancsára hivatalosan is odadja a nevét baloldalnak. 
Vágólapra másolva!

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból" - ez áll a Jobbik alapító nyilatkozatában, amit a küldöttek a párt 2003-as alakuló ülésén fogadtak el. Akkor, amikor Pongrátz Gergely a könnyeivel küszködve adta a jelenlévőknek a forradalmat jelképező lyukas zászlót. Az '56-os hős álmában sem gondolta volna, hogy az általa alapított szervezet Gyurcsány Ferenc és a kommunista utódszervezetek politikai szekértolója lesz.

Amikor még Gyurcsányt a Jobbik "gátlástalan, hataloméhes, cinikus, ultraliberális, hazug árulónak" nevezte

"Szemkilövető", "hazaáruló", "magyarellenes" - a mai napig visszaköszönnek a hazai közbeszédben azok a jelzők, amellyel a Jobbik politikusai egykoron illették Gyurcsány Ferencet, illetve a baloldal tagjait. A 2006-os kormányellenes tüntetéseken megerősödő párt tehát éveken keresztül a mostani baloldalt totálisan leuraló, bukott kormányfő ellenében pozicionálta magát.

"Mi akkor leszünk elégedettek, ha Gyurcsány Ferencből Gyurcsány fegyenc lesz" - mondta nem sokkal a 2009-es uniós választás előtt Vona Gábor, korábbi pártelnök a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökéről. Jelzésértékű, hogy a párt akkor még a "Magyarország a magyaroké" szlogennel kampányolt. Miután a Jobbik brüsszeli mandátumokat szerzett, a "radikális változás" jelszavával bejutott a magyar Országgyűlésbe is.

"Mit keres itt Gyurcsány Ferenc, aki akkora nagy színész, hogy a magyar emberek egy jelentős része több darabban szeretné látni? De a viccet félretéve, mert ez egyáltalán nem vicces, mondjuk ki: amíg ezek ott vannak a nemzet templomában, addig itt semmi nem történt!" - Vonának ez a 2011-es parlamenti felszólalása tökéletesen megmutatja, hogyan viszonyult akkoriban a Jobbik Gyurcsány Ferenchez.

Egy évvel később a párt évindító rendezvényén az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferencet úgy jellemezte, hogy "gátlástalan, hataloméhes, cinikus, ultraliberális, hazug, áruló és nem is igazán normális". Az MSZP-ről meg azt mondta, hogy a pártban a "retró-szakasz és a Kádár-jugendek" csatáznak.

A 2014-es parlamenti választás kampányában pedig kijelentette, hogy senkivel nem kötnek választási szövetséget, senkivel nem készülnek koalícióra. A Jobbik ekkor még teljesen elutasította a baloldali összefogást, azt írva róla 8 pontos összegzésében, hogy "csupa leszerepelt, régi és alkalmatlan ember" alkotja az együttműködést.

- háborgott, hozzátéve, hogy "aki rájuk szavaz, az a múltra szavaz."

"Nem fogunk össze a baloldallal"

Bár a Jobbik politikusai 2014-et követően is támadták Gyurcsány Ferencet, és a baloldalt, ezek a hangok egyre jobban elhalkultak. Ennek legfőbb magyarázata, hogy a pártvezetés a vesztes választásból azt a konklúziót vonta le, hogy csak akkor tudnak győzni, ha szélesebbre nyitják a kapukat. Ezzel kezdetét vette az úgynevezett néppártosodás, ami nagyban összefüggött azzal, hogy Simicska Lajos megjelent a párt gazdasági hátországában.

Bár komoly erők mozdultak meg annak érdekében, hogy a Jobbik (ilyen-olyan formában) belépjen a baloldali összefogásba, ekkor még erre hivatalosan nem került sor. A baloldal felé ekkor már egyre inkább nyitó Vonaék 2017-ben még kizárták az MSZP-vel vagy a DK-val együttműködést. Rövid közleményükben azt írták,

összefog-e a Jobbik a jövőben bármelyik baloldali párttal? Nem.

Mint utóbb kiderült, az csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a 2018-as parlamenti választás előtt a Jobbik nem közösködött egyik baloldali párttal sem, hiszen Vona Gábor ekkor már felvetette a lehetőségét a Jobbik-LMP-Momentum együttműködésnek. Végül ebből nem lett semmi, az ekkora már a baloldal felé közelítő párt mind a 106 körzetben önálló jelöltet indított, továbbá saját listát állított. Az identitásvesztést és a közeledést a választók büntették: a Jobbik, és a baloldal is katasztrofális vereséget szenvedett, Vona pedig minden pártpozíciójától megvált.

Aztán összefognak a baloldallal

A vesztes voksolás után rohamtempóban indult meg az egyesülés Gyurcsánnyal. 2018 júniusában Gyöngyösi Márton jelenlegi elnökhelyettes, nem mellékesen a zsidólistázós beszéd prezentálója már a baloldali pártokkal való együttműködést firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy "az eredmény tükrében valamin egész biztosan változtatni kell." Ezt később konkretizálta, és olyat engedett meg magának, amit korábban soha senki a Jobbikban.

- nyilatkozta 2019 januárjában, amiből egyértelművé vált, hogy

a Jobbik megérkezett baloldalra, elárulva szavazóit, és saját alapszabályát.

Ahogy pár sorral feljebb erről szó volt, ennek voltak előjelei. Az akkor még csak pártszóvivőként funkcionáló Jakab Péter nem sokkal a súlyos kudarc után közös interjút adott a Magyar Narancsban a radikális baloldal anarchista arcával, a párbeszédes Tordai Bencével. Ezek után nem csoda, hogy az alsóbb szinteken is megkezdődött az ideológiai átalakítás.

Amikor a két szélsőség találkozik Forrás: Facebook

Szotyori-Lázár Zoltán, volt szolnoki képviselő, Vona Gábor keresztfia a jobbikos politikusok közül elsőként 2018 októberében hét pontos programot adott arra, szerinte hogyan kellene pártjának ráfordulnia az önkormányzati választásra. Arról is írt, hogy a parlamenti választáson teljesen felesleges minden körzetben jobbikos jelöltet állítani. Ebből következően szerinte nem kell elzárkózni a szocialistáktól való együttműködéstől, sőt, a DK szavazóit is meg kell célozni.

Bár a tavaly májusi uniós választáson még külön listán indultak a baloldali pártok, az önkormányzati választásra Snieder Tamás vezetésével a Jobbik teljesen összeállt a baloldallal. A hála nem politikai műfaj: pár hónappal később, januárban leváltották a pártelnöki székből az összefogást levezénylő pártelnököt. Erre csalódottan úgy reagált, újabb kanyarral gyarapítva karrierjét, hogy "a Gyurcsány Ferenccel közös lista a teljes ellenzék vereségét jelentené. Tetszik, nem tetszik, ezt tudomásul kell venni."

Helyére az a Jakab Péter érkezett, aki elkötelezett híve a totális összeborulásnak, a Jobbik ideológiamentesítésének, és sosem zárta ki igazán Gyurcsány Ferenccel való közösködést.

Fel a Gyurcsány-listára!

- keménykedett a sajtónak az új pártelnök közvetlenül pártja januári tisztújító kongresszusa után úgy, hogy mindenki tudta, mit gondol valójában. Gyöngyösi Márton elnökhelyettes egyenesen úgy fogalmazott, hogy Jakab "a tisztújító kongresszuson úgy kérte a tagság bizalmát, hogy elmondta, elképzelhetetlen, hogy egy listán legyen Gyurcsány Ferenccel". Az új pártvezető Soros egyik lapjának, a hvgnek adott márciusi interjújában azt mondta, hogy "nem fogok Gyurcsány Ferenccel egy listán szerepelni". A korábban az ördöggel és Gyurcsánnyal is cimboráló Gyöngyösi jó beosztottként az LMP-közeli Azonnalinak azt mondta, hogy "Gyurcsány inkább akadálya egy közös listának, mint a melegházasság".

Mint ismert, azért lett aktuális a kérdés, hogy Gyurcsánnyal, vagy nélküle, mert a baloldal egyeduralkodója januárban meghirdette "a közös miniszterelnök, közös egyéni jelöltek, és a közös lista" tervét. Aki kimarad, az lemarad: a baloldali pártok sorra tettek eleget a felhívásnak, még a Momentum is alázatosan felkéredzkedett rá. Bár a Jobbik megpróbál titkolózni, mára teljesen egyértelmű,

hogy Jakab Péterék behódolnak "a szemkilövető Gyurcsány" tervének, és felkúsznak majd egy-két mandátumért a közös listára.

Teljes behódolás Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ahogy az eddigiekből is kitűnhetett, a párt jó ideje kettős kommunikációs folytat a Magyarországot az államcsőd szélére sodró, bukott kormányfővel kapcsolatban. Ennél is fontosabb azonban, hogy a pártelnök az összefogás fontosságáról beszélt múlt héten az ATV-ben.

"Én azért is hiszek az ellenzék erejében mert látom, hogy az elmúlt másfél két évben honnan-hová jutott el, mekkora változáson esett át mind a Jobbik, mind pedig a többi ellenzéki párt és a változás abban foglalható össze, hogy képesek vagyunk kompromisszumokat kötni" - jelentette ki, ami egyértelműen azt jelenti, hogy a Jobbik ott lesz a Gyurcsány-listán, aminek érdekében hajlandó feladni a teljes múltját és még meglévő identitását.

Így csak napok kérdése, és a Jobbik megszabadul gyökereitől, közös listára lép a szemkilövető "Gyurcsány fegyenccel": Gyurcsány parancsára a Jobbik logója ott fog díszelegni a DK-é, az MSZP-é, és a Momentumé mellett.