Jövőre a katások nyolcvan százaléka, több mint 340 ezer vállalkozás pontosan ugyanúgy adózik, mint eddig - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy eközben a Momentum vaskos adóemeléssel és bonyolult adminisztrációval sújtaná mind a 430 ezer kisadózó vállalkozást.

A Magyar Nemzet szerdai számában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt írta, a Momentum politikusa, Iker Áron a közösségi médiában bírálta a jövőre életbe lépő, úgynevezett hárommilliós kata-szabályt (kisadózó vállalkozások tételes adója), amely extra adót vezet be bizonyos esetekre.

Az új előírás kimondja: ha a katás vállalkozó és egyik üzleti partnere között az ügyletek értéke egy éven belül meghaladja a hárommillió forintot, akkor a hárommillió feletti rész után negyvenszázalékos adót kell leróni.

A rendelkezés nemcsak a nagyobb, hárommillió forint feletti ügyleteket veszi ki a kisadózókat segítő szabályok alól, hanem azt az utóbbi időben elharapódzott megoldást is visszaszorítaná, miszerint bizonyos cégek a munkaerőt nem munkaviszony keretei között, hanem katás vállalkozóként alkalmazzák - írták.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap emlékeztet, a momentumos Iker Áron bejegyzésében azt írta: a bújtatott foglalkoztatás ellen a katában sávos adózást kellene kialakítani. Elképzelése szerint a mostani havi 50 ezer forint általányadó ötmillió forintos bevételig élne, 8,5 millió forintig havi 75 ezer lenne a közteher, nagyobb bevételnél pedig havonta százezer forint.

"A javaslattal a Momentumnál is megmutatkozott a balliberálisok legfontosabb gazdaságpolitikai elképzelése: az adóemelés és a megszorítás" - reagált a lapnak az államtitkár. Tállai András szerint a Momentum ötlete durva és azonnali adóemelést jelentene, ami mind a 430 ezer katást fenyegetné. Egyrészt kétszázezer kisvállalkozásnak már jövőre lényegesen több adót kellene fizetnie, másrészt a szabályok bonyolultabbá válása minden katást érintene, mindenkinél adminisztrációs tehernövekedést jelentene - fejtette ki a lapnak.