Ukrán maffiakapcsolatok, tiltott pártfinanszírozás, szervezett baloldali bűnözés - itt tart az MSZP-s cigarettacsempészési ügy

Vágólapra másolva!
A legtöbb kérdés továbbra sem tisztázódott Legény Zsolt cigarettacsempész-botránya kapcsán. Miért hallgat látványosan volt pártja, az MSZP? Mi volt az oka annak, hogy a párt vezetése diplomata-útlevelet kért neki? Lehetséges, hogy Legény volt az összekötő az MSZP és az ukrán maffia között? Hova vándoroltak a dohányból bejött pénzek, szóba jöhetett-e a tiltott pártfinanszírozás?  Az Origo összefoglalja, hol tart az egész baloldalt behálózó ügy, mi az, amit tudunk, és mi az, amire nem hajlandóak válaszolni.
Vágólapra másolva!

A lebukás

Az MSZP volt országgyűlési képviselője, a párt országos etikai tanácsának elnöke még múlt csütörtökön bukott le cigarettacsempészettel az ukrán-magyar határon. A kocsijában talált mennyiség alapján valószínű, hogy nem először próbálkozott ezzel, valószínűleg már többször csempészett át a határon jelentős mennyiségű cigarettát.

Legény úgy érkezett a Beregsurány-Luzsanka határátkelőhöz, hogy nem volt érvényes ukrajnai akkreditációja, autóján nem volt diplomatarendszám, mégis diplomata-útlevelet mutatott fel. Miután a vámhatóság félreállította és felnyitotta csomagtartóját, elképesztő mennyiségű dohányárut találtak. Amikor ezzel szembesítették, diplomáciai védelemre hivatkozott, aminek következtében a helyszínre hívták a magyar konzulátus képviselőit.

Az ukrán hatóságok által közzétett videófelvételen jól látszik, hogy a cigarettás dobozokon nem volt zárjegy.

Bár Legény megpróbálta kimagyarázni magát, lemondott valamennyi pártbeli tisztségéről, ami több mint gyanús volt. Így megszabadult az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöki és a párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöki posztjától, ráadásul kilépett a pártból is. Döntését azzal indokolta, hogy "nem terhelheti a közösségét egy ilyen súlyos üggyel."

Sorozatos hazugságok

Védekezésképpen azt mondta, hogy személyesen értesítette a konzulátust, a cigaretta pedig nem az övé volt. "Amikor megérkeztek, kinyitottam az autót, és én voltam a legjobban ledöbbenve. Tele volt cigarettával. Az a cigaretta nem az enyém, nem én vásároltam, nem tudom, hogy került bele az autóba" - próbálkozott a meglehetősen nevetséges védekezéssel.

A cigarettacsempész baloldali politikus nyilvánvaló hazugságai hamar megdőltek.

Amikor a vámosok az ukrán-magyar határon elkapták, és látta, hogy elkerülhetetlen a csomagtartó kinyitása, több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta, "na jó, cigi van benne". Ezzel beismerte, tudott arról, hogy nagy mennyiségű cigaretta van az autójában, azaz azt át akarta vinni a határon.

Belezavarodott saját hazugságaiba Forrás: Facebook

Azzal kapcsolatban sem mondott igazat, hogy személyesen szólt a konzulátusnak. Kiderült, hogy az ukrán vámhatóság tagjai hívták a helyszínre a magyar konzulokat, ugyanis a megalapozott gyanú miatt már elkezdődött a vizsgálat.

Kétségbeesésében azt is mondta lebukásakor, hogy a beregszászi konzulátus tagja. Az ukrán vámosok azonban megkérdezték a konzulátus munkatársait, akik arról tájékoztatták őket, hogy Legény nem dolgozik az intézménynél.

Eddig tiszta az ügy: van egy súlyos bűncselekmény, van egy, az egész baloldalra árnyékot vető botrány, és van egy ügyetlenül hazudozó, összevissza beszélő MSZP-s politikus. Innentől kezdve viszont egyre zavarosabb az ügy.

Az MSZP hallgatása

A történtek után a szocialisták rögtön reagáltak: rövid közleményükben konstatálták, hogy Legény lemondott minden párttisztségéről és kilépett az MSZP-ből, valamint kezdeményezték volt politikusuk diplomata-útlevelének azonnali visszavonását.

Vezető politikusaik ezután furcsa módon elzárkóztak (az üggyel kapcsolatos) nyilvános szerepléstől, pedig egyre több kérdés merült fel a botrányt illetően. Az Origo többek között afelől érdeklődött a párt sajtóosztályánál, hogy tisztában voltak-e Legény tevékenységével a szervezeten belül, és miért kért a vezérkar diplomata-útlevelet egykori politikusának.

Válasz nem jött, ami tovább erősíti a gyanút, hogy valami nem stimmel az ügy körül, az MSZP-nek is érdeke lehetett a cigarettacsempészés. Ez átvezet a következő kérdésre.

Hallgatnak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ukrán maffia szerepe

Az egyik legfontosabb eleme a történetnek, hogy Legény irdatlan mennyiségű cigarettával a csomagtartójában akart áthaladni a magyar-ukrán határon. Ez két dolgot feltételez:

  • bár a baloldali politikus vélhetően nem először csempészett, ennek ellenére kellett lennie egy összekötőnek, aki intézte neki a dohányt. Az ugyanis teljesen életszerűtlen, hogy Legény mindenféle helyismeret és kapcsolat nélkül ekkora mennyiségű árura tegyen szert. Ebből következően szóba sem jöhet, hogy egy dohányboltban vásárolta fel a cigarettákat;
  • a szervezés mellett Legénynek ki is kellett fizetnie a csempészárut. Márpedig elnézve a mennyiséget, nem kevés pénzről lehetett szó, ami újabb kérdéseket vet fel. Honnan volt ennyi pénze egy megyei pártpolitikusnak? Mi volt az útja a felvásárolt árunak? Mihez kezdett volna a profittal?

A szakértők szerint éppen ezért nem zárható ki, hogy a baloldali politikus kapcsolatban állt egy csempészcsoporttal, vagy másképp mondva az ukrán maffiával. A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint hatalmas biznisz a cigarettacsempészet, hiszen a dohánytermékek ukrajnai és magyarországi ára között nagy különbség van. A könnyen megkereshető pénz régóta csábítja a magányos bűnözőket és a bűnszervezeteket. A körülményeket figyelembe véve (az MSZP hallgatása, a nagy mennyiségű dohány, a hazugságok) egyre inkább úgy néz ki, hogy

Legény összekötőként működhetett az MSZP és az ukrán maffia között.

Ahogyan korábban említettük, a szocialista pártvezetés igényelt neki diploma-útlevelet a külügyminisztériumból, amiből az következik, hogy Tóth Bertalanéknak tisztában kellett lenniük Legény ügyeivel. Mivel a csempészéssel lebukott politikus - pozícióiból adódóan - egyáltalán nem mozgott külpolitikai vonalon, így az eddigiek azt feltételezik, hogy segített pártjának.

Tiltott pártfinanszírozás

És itt jön a lényeg: feltehetően ha az MSZP politikusa nem bukott volna le a határon, akkor értékesítette volna az árut, amit valaki átvett volna. Életszerűtlen ugyanis, hogy Legény elszívott volna ennyi cigarettát, ahogyan az is, hogy darabonként árulta volna egy forgalmas ponton.

Éppen ezért a legérdekesebb kérdés az, hogy mi lett volna a pénz útja: a nyereséget, a hasznot Legény vagy orgazdája saját célokra használta volna fel, vagy az titkos csatornákon keresztül a pártkasszába vándorolt volna. Szakértők szerint ezt nem lehet megmondani, ugyanakkor nem lehet kizárni a tiltott pártfinanszírozást sem, azaz, hogy a profit (egy része) visszacsorgott a pártkasszába. Az mindenesetre biztos, hogy az MSZP nem hajlandó elárulni, hogy kapott-e korábban pénzt Legénytől, vagy rajta keresztül valakitől.