Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere intézményvezetői kinevezéseket adott át a hazai klinikai központok, a budapesti centrumkórházak és a megyei kórházak igazgatói részére december 18-án. A felkért intézményvezetők megbízatása 2021. január 1-jétől lesz hatályos - olvasható az EMMI közleményében.

A kinevezések átadása előtti beszédében a miniszter kiemelte: az ünnepi alkalomra elsősorban a kormány azon döntése nyomán kerül sor, hogy az egészségügyet minden részletében átszervezik. Ez érinti az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse, összetartsa, a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa, különös tekintettel a gazdasági és finanszírozási kérdésekre. 

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy az átalakítás az egész magyar egészségügyet érinti, ehhez azonban meg kell oldani a négy legfontosabb feladatot:

  • ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig,
  • biztosítani kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását,
  • újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert,
  • negyedik feladat azoknak az embereknek az ellátása, akik szociálisan és egészségügyileg is kiszolgáltatottak.

Kásler Miklós leszögezte: törvényes, átlátható és egyértelmű viszonyokat szeretnének kialakítani, melyekhez nélkülözhetetlen az állami és a magánegészségügy szétválasztása, hiszen mindkettőre szükség van, de rendezett viszonyok között.Az emberi erőforrások minisztere az alapellátás átszervezéséről, és az öt nemzeti program működéséről elmondta, mindkét kérdéskör nehéz feladat, mivel az állami és a magán ellátórendszer szinte kibogozhatatlanul összefonódott. Ezen szeretnénk változtatni, és ehhez kerestünk megfelelő embereket. Arra kérem Önöket, Titeket, hogy ebben legyetek segítőim, és legyetek társaim -  mondta Kásler Miklós, aki a kinevezések átadása előtt így zárta beszédét: Áldott karácsonyt, reményt, hitet kívánok. Azt szeretném elérni, hogy a hagyományos, a klasszikus magyar orvosi értékek alapján, a megértés, az együttérzés, a szolidaritás és az etika paraméterei között történjék változás.

A klinikai központok élére kinevezett intézményvezetők:

Pécsi Tudományi Egyetem: Prof. dr. Sebestyén Andor,

Szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ: Prof. Dr. Lengyel Csaba Attila,

Debreceni Egyetem: Dr. Szabó Zoltán

A budapesti centrumkórházak élére kinevezett intézményvezetők:

Dél-Pesti Centrumkórház: Prof. Dr. Vályi-Nagy István Tibor,

Dél-Budai Centrumkórház, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház: Prof. Dr. Bedros J. Róbert